Kako je Robert Mueller uspio nemoguće – sačuvati tajnu?

Autor: Poslovni.hr/H , 24. ožujak 2019. u 08:18
FOTO: Reuters

Svi članovi tima Roberta Muellera, posebnog istražitelja za istragu ruskog upletanja u američke predsjedničke izbore, morali su ostaviti mobitele pred vratima prije dolaska na posao.

Radeći u tajnosti u bezličnom uredu, tim tužitelja i istražitelja od svibnja 2017. iskapao je tajne koje su dovele do eksplozivnih optužbi protiv nekoliko najbližih pomoćnika predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, voditelja kampanje i osobnog odvjetnika, koji su priznali krivnju ili su osuđeni. 

Kako bi te tajne skrili od znatiželjnih ušiju, cijeli kompleks ureda na jugozapadu Washingtona proglašen je restriktivnom zonom. To uključuje zabranu unošenja pametnih telefona i elektronskih uređaja koji mogu biti korišteni kao prikriveni aparati za prisluškivanje ili skrivene kamere. 

Svjedoci su se dovozili i odvozili s ispitivanja u običnim automobilima bez ikakvih oznaka. Novinari su znali gdje je Muellerov ured, ali im je rečeno da o tome ne pišu i ne govore. 

Takva ograničenja imaju smisla jer Muellerov tim istražuje je li neprijateljski nastrojena inozemna sila pokušala Trumpu 2016. pomoći da pobijedi na izborima te je li njegova kampanja sudjelovala u zavjeri. 

Mueller je izvještaj završio nakon 22 mjeseca rada i u petak ga predao državnom odvjetniku Billu Barru. Sadržaj zasad ne zna nitko, a napeto ga iščekuju svi. Barr je rekao da će glavne zaključke proslijediti Kongresu za koji dan. 

U međuvremenu demokrati u Kongresu, među kojima se mnogi nadaju da će Mueller ponuditi dovoljno dokaza za predsjednikov opoziv, snažno pritišću da se izvješće objavi u cijelosti, a ne samo njegov sažetak koji će pripremiti Trumpov državni odvjetnik. 

Tajnoviti Jedi

U međuvremenu, u gradu poznatom po tome da curenje podataka vrijedi kao valuta, Mueller je ostvario nemoguće. 

Zadržao je veo tajne nad svojim uredom i dokazima koje je prikupljao u toj veoma osjetljivoj istrazi koja je obilježila Trumpov mandat. To je uspio usprkos neumornim kritikama samog američkog predsjednika koji je istragu prozvao "lovom na vještice", a Muellerov tim "nasilnicima". 

Mueller se kao državni tužitelj obračunavao s nasilnim Hells Angelsima, mafijaškim šefovima i stranim špijunima. Na kraju karijere dobio je zadaću da istraži najveći 'ulov' od svih – predsjednika Sjedinjenih Država. A ovaj ga je za vrijeme trajanja istrage na Twitteru spomenuo 180 puta, često ne birajući riječi. 

Trump se, međutim, namjerio na tvrd orah. Pošto je bio direktor FBI-ja u vrijeme terorističkih napada 11. rujna, Mueller zna kako se nositi s pritiskom. 

"U gradu kojem svi žele završiti na naslovnoj strani, Bob Mueller je uvijek pokušavao izbjeći pojavljivanje u vijestima", istaknuo je Mark Corallo, bivši glasnogovornik ministarstva pravosuđa. 

Otkako traje istraga u javnosti su ga vidjeli triput, jednom u restoranu, drugi put u zračnoj luci, i treći, sa suprugom u prodavaonici Applea. 

Bivši marinac, tužitelj i direktor FBI-ja koji je dužnosti obnašao u mandatima republikanskih i demokratskih predsjednika, ulijeva nadstranačko povjerenje unatoč Trumpovim kritikama. 

Sve strane smatraju ga posvećenim i poštenim istražiteljem, a na društvenim mrežama mu tepaju da je Jedi, junak "Ratova zvijezda".  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close