Kako dobro i pametno iskoristiti otpad

Autor: Marta Duić , 10. lipanj 2014. u 13:43
Photo: Thinkstock

Recikliranje otpada uskoro postaje dio našeg svakodnevnog života. Razvrstavat ćemo prazne boce, odvajati plastiku i bacati organski otpad na mjesta predviđena za zeleni otpad.
Pitanje je kako proizvodne tvrtke raspolažu svojim biorazgradivog otpada? Oni često stvaraju velike količine biološkog otpada koji bi mogli biti reciklirani.

Recikliranje otpada uskoro postaje dio našeg svakodnevnog života. Razvrstavat ćemo prazne boce, odvajati plastiku i bacati organski otpad na mjesta predviđena za zeleni otpad.

Pitanje je kako proizvodne tvrtke raspolažu svojim biorazgradivog otpada? Oni često stvaraju velike količine biološkog otpada koji bi mogli biti reciklirani. Ovaj otpad, naziva biomasa, može biti korišten kao gorivo izravno ili neizravno kao bioplin za proizvodnju topline i električne energije. Sve više komunalnih i industrijskih poduzeća su to shvatili  i ako se koristi prava tehnologija cijela priča donosi i ekonomsku korist.

Prijelaz energija stalno napreduje, a uz njega automatski dolazi do širenja obnovljivih izvora energije. Uz korištenje sunčeve energije i energije vjetra također možemo koristiti i druge obnovljive sirovine, biomasu. Međutim, proizvodnja bioplina izrađena iz biomase je problematična. Energetski usjevi su često u izravnoj konkurenciji s prehrambenim usjevima, osobito tamo gdje područje uzgoja oskudno. To je razlog zašto je njemačka Nacionalna akademija znanosti Leopoldina zaključila da bioenergija kao održiv izvor energije ne može značajno doprinijeti energetskoj tranziciji u Njemačkoj danas i u budućnosti.

Hrana vs. gorivo

Međutim svjetsko stanovništvo nastavlja rasti, što rezultira povećanjem potražnje za hranom,  stoga društva diljem svijeta konzumiraju više sredstava i naravno više energije. To postavlja pitanja koliko su dostupna zemljišta i drugi resursi,  kako ih koristiti i što su prioriteti? Na kraju, bioenergija se natječe s proizvodnjom hrane. Na zemljištima gdje se kukuruz koristi za proizvodnju električne energije, on ne može završiti kao hrana na tanjuru.

Iskorištavanje otpada

Prerađivačka industrija često stvara organski otpad, kao što su komadići drva, ostatci kore drveta,  rižini ili pšenični ostatci, a samo odlaganje otpada je skupo. Ipak, postoje veliki potencijali koji čekaju da budu iskorišteni u ovoj vrsti otpada, već spomenuta biomasa. Biomasa se može koristiti za proizvodnju bioplina, koji može se voditi direktno u plinsku mrežu. Također se može pretvoriti u toplinu unutar toplinskih i električnih postrojenja – koje se može koristiti za potrošnju same tvrtke ili  se može plasirati u mrežu. To omogućuje proizvođačima dvije uspješne i pametne stvari odjednom, pročišćavanje otpada i otpadnih voda, a da sudjeluju u proizvodnji nove energije.

Ušteda resursa maksimizira profit

Jedna od sedam točaka inicijative navedene u "Europskoj Strategiji 2020" raspravlja na temu kako koristiti zdrave izvore energije u Europi. Suprotno uvriježenoj percepciji, te inicijative ne moraju nužno biti u sukobu s gospodarskim ciljevima. Kogeneracijska postrojenja ili termoelektrane, primjerice, pokazuju osobito niske troškova toplinske energije u situacijama kada koriste ekonomično staro drvo kao gorivo u procesima proizvodnje. To je primjer u kojem se otpad koristi učinkovito i to treba primjenjivati što je više moguće. Dakle, odlučujući faktor ovdje je automatizacija postrojenja i oprema.

Komentirajte prvi

New Report

Close