Južnokorejski znanstvenik izumio beton koji se sam 'liječi'

Svijet&Regija 7.3.2013. 8:55 Agencija VLM

Chan-Moon Chung i kolege izumili su posebne kapsule koje ispuštaju kemikalije po potrebi

Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Beton je vrlo koristan materijal, no ima jedan veliki nedostatak - puno je neotporniji na vremenske neprilike od kamena, koji često zamjenjuje. Sol i led često pretvaraju mikroskopske pukotine u velike rupe u kojima se potom lako nakuplja voda. No, Chan-Moon Chung s južnokorejskog Sveučilišta Yonsei smislio je rješenje - beton koji se sam "liječi", piše Economist.

Slično rješenje 2009. su godine osmislili stručnjaci s Tehnološkog sveučilišta Delft iz Nizozemske, koji su pokazali da je u beton prije izlijevanja moguće smiješati posebne bakterije koje ispuštaju kemikalije za zatvaranje pukotina. Međutim, te bakterije čuvaju beton zdravim samo dok su žive, a to je tek oko godinu dana.

Chungovo rješenje više je orijentirano na kemikalije. On i njegovi kolege putem laboratorijskih su testova shvatili da miješanjem metakriloksipropilom prekinutog polidimetilsiloksana i benzoinskog izobutila u prisustvu sunčeve svjetlosti nastaje zaštitni vodootporni polimer koji se hvata za beton. Međutim, trebalo je pronaći rješenje da se osigura da te kemikalije budu sigurne i da ih se ispusti tek kad bude potrebno.

Južnokorejski znanstvenici to su učinili pakiranjem kemikalija u sićušne kapsule od uree i formaldehida. Testiranje je pokazalo da betonski blokovi s kapsulama upijaju manje vode - u 24 sata obični je beton upio 11,3 grama vode, beton s polimerom bez kapsula 3,9 grama, a beton s kapsulama samo 0,4 grama.

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. Južna Koreja
  3. znanost (znanstvena istraživanja, otkrića i radovi) u svijetu
Komentari ( 1 )
  1. Nostraduru
    Nostraduru 11:05 7.3.2013.

    Ne zna se koji su efekti na zdravlje i okolinu?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh