Južnoj Koreji mir sa Sjeverom važniji od moći megakompanija

Autor: Tomislav Pili , 11. listopad 2018. u 22:00
Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong Un/REUTERS

Iako je obećao da će ograničiti moć konglomerata, Moon Jae-in namijenio im je sada ulogu financijera njegove mirovne inicijative.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in započeo je svoj mandat obećanjem da će reformirati industrijske konglomerate – poznatije kao chaebole – opterećene korupcijom i s (pre)velikim utjecajem na gospodarstvo cijele zemlje.

Međutim, Moonova mirovna inicijativa i približavanje Sjevernoj Koreji najavljenu je reformu gurnulo u drugi plan jer se na chaebole računa kao partnere u ekonomskoj obnovi komunističkog dijela poluotoka.

Dominacija u ekonomiji
Chaeboli dominiraju južnokorejskim gospodarstvom, a iz svakoga izvire cijeli niz djelatnosti. Tako je Hyundai jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, ali i proizvođač čelika, brodogradilište i brodski prijevoznik. Ekonomski stručnjaci već neko vrijeme tvrde kako je južnokorejskom gospodarstvu radi unapređenja konkurentnosti nasušno potrebna opsežna reforma koja će striktnijom regulativom zaštite tržišnog natjecanja ograničiti moć najvećih kompanija, eliminirati njihovu kružnu vlasničku strukturu i osigurati veći utjecaj malih dioničara.

 

419 milijuna

dolara uložit će Južna Koreja iduće godine u suradnju sa sjevernim susjedom

Velik problem je i korupcija i dugogodišnja povezanost s vrhovima vlasti. Od čelnika Samsunga Lee Yae-yonga do Chey Tae-wona, šefa SK Groupa, nekoliko je glavešina južnokorejskih kompanija osuđeno zbog koruptivnih djela.

Tijekom predizborne kampanje Moon je tvrdio da će se u mandatu pozabaviti tim pitanjima. No, za sada potezi vlade nisu donijeli nikakav radikalan preokret. "Nadzor velikih konglomerata koji je uvela vlada i dalje je prilično ograničen. Jedan od glavnih razloga zašto Moon nije učinio više jest važnost konglomerata u financijskim projektima u Sjevernoj Koreji", ističe za američki medij Steve Chung, predavač na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu. 

Ključne investicije
Investicije chaebola bit će ključne u dva projekta koji su prioriteti za Moona – gradnja i modernizacija međukorejske željezničke i cestovne veze vrijedna 262 milijuna dolara te revitalizacija pograničnog industrijskog parka Kaesong. "Predsjednik Moon je ovisan o chaebolima za ekonomsku suradnju dviju Koreja i mislim da nije realno očekivati bilo kakvu veliku reformu", kaže Sangin Park sa seulskog nacionalnog sveučilišta. 

Južna će Koreja u sklopu zatopljenja političkih i ekonomskih odnosa sa Sjeverom iduće godine uložiti 419 milijuna dolara. Međutim, čak i prije prvog međukorejskog sastanka u travnju, vlada nije predstavila nijednu konkretnu mjeru u smjeru reforme chaebola, dodaje Park. Da je Moon zaboravio na obećanje pokazuje i zahtjev parlamentu da odobri zakon kojim bi se najviši udjel koji chaeboli mogu stjecati u online bankama podigao sa četiri na 34 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close