Južni tok mogao bi prolaziti kroz turski teritorij

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 15:28
Foto: Thinkstock

Turska razmišlja o tome da odobri prolaz kroz turski teritorij plinovoda Južni tok kojim će se ruski plin transportirati u Europu, kazao je danas ministar energetike Taner Yildiz.

Turska razmišlja o tome da odobri prolaz kroz turski teritorij plinovoda Južni tok kojim će se ruski plin transportirati u Europu, kazao je danas ministar energetike Taner Yildiz.

To će pitanje biti sastavni dio energetskog paketa o kojem će se idućeg tjedna razgovarati na rusko-turskom sastanku u Ankari, kazali su turski dužnosnici.

Paket će obuhvatiti široku lepezu tema, od pojačane opskrbe plinom i promjene cijene tog energenta do nuklearne energije, dodaju.

Budućnost 2.400 kilometara dugog plinovoda Južni tok koji će Rusiju preko Crnog mora povezati s Europom, zaobilazeći teritorij Ukrajine, dovedena je u pitanje zbog krize oko ruskog pripojenja Krima.

"Spremni smo razmotriti zahtjev o prolazu plinovoda preko teritorija Turske", odgovorio je Yildiz novinarima na pitanje o projektu Južni tok.

"Govori se da bi takav zahtjev mogao biti upućen. Bude li tako, mi ćemo ga razmotriti", naglasio je turski ministar koji će u ponedjeljak u Ankari razgovarati sa potpredsjednikom Gazproma Aleksanderom Medvedevim.

Južni tok trebao bi preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije dopremati plin do Italije a trebao bi biti dovršen do kraja ovog desetljeća.

Razmatra se mogućnost da cjevovod izađe iz Crnog mora na kopno u Trakiji, na sjeverozapadu Turske, umjesto u Bugarskoj, kako bi se izbjeglo izravno povezivanje Rusije i Europske unije, kazao je za Reuters energetski analitičar koji je želio ostati anoniman.

"Tako će Rusija moći izravno dostavljati plin do plinovoda u turskoj regiji Marmari, koja najviše troši", tumači taj analitičar.

Uskoro bi na dnevni red moglo doći i povećanje kapaciteta plinovoda Plavi tok koji preko Crnog mora povezuje Rusiju i Tursku. Njegov bi sadašnji kapacitet od 16 milijardi prostornih metara plina godišnje mogao biti povećan za oko 3,5 milijardi prostornih metara plina godišnje, kazali su za Reuters upućeni dužnosnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close