Južna Koreja spremna ukinuti sankcije sjevernjacima

Autor: Saša Paparella , 09. siječanj 2018. u 22:00
Kim Jong-un zadnjih dana provodi popustljiviju politiku/REUTERS

Južnokorejski Pjongjang u veljači će biti domaćin Zimske olimpijade, na kojima Seul želi vidjeti i sunarodnjake sa sjevera.

Sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji, spremnoj u tu svrhu privremeno ukinuti sankcije Pjongjangu, obnova dijaloga i susreta obitelji te ponovna uspostava crvenog vojnog telefona dogovoreni su u utorak, na prvom sastanku dviju zemalja nakon dvogodišnje stanke.

Južna Koreja priopćila je da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na ZOI sljedeći mjesec u Pjongčangu.

 

2 godine

bila je u prekidu veza crvenim telefonom

Nema bojkota 
Nedavno je Južna Koreja jednostrano zabranila ulazak na svoj teritorij nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga. Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da njihovi susjedi dođu na ZOI, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu-deok. Sjeverna Koreja rekla je da će poslati izaslanstvo visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.

Prvi sastanak delegacija dviju Koreja od 2015. godine održava se u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu. Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima. Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo ZOI-ja u Pjongčangu.

Zajedno u povorci   
Sjevernokorejsko izaslanstvo pješice je prešlo liniju razgraničenja i došlo u Kuću mira gdje se održavaju razgovori, samo nekoliko metara od mjesta na kojem je sjevernokorejski prebjeg nedavno prešao granicu pod kišom metaka prije dva mjeseca. 

Seul je pozvao na obnovu sastanka razdvojenih korejskih obitelji kao i na vojne razgovore kako bi se "izbjegli sukobi". Razgovori su uslijedili pošto je za Novu godinu ruku pružio sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, a prošli tjedan je, nakon dvije godine, uspostavljen crveni telefon između dviju Koreja. Ne zna se hoće li olimpijci dviju zemalja zajedno ući na svečanost otvaranja i zatvaranja igara kao što su to učinili u  Sydneyu 2000., u Ateni 2004. i na ZOI u Torinu 2006.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Preveo sam film o Sj. Koreji koji toplo preporučam:

Romel, 10.01.2018. u 13:08
Južnokorejski Pjongjang u veljači će biti domaćin Zimske olimpijade, na kojima Seul želi vidjeti i sunarodnjake sa sjevera.

Ako se granica ovih dana nije pomaknula stanje je i dalje ovakvo:
Pyongyang or P’yŏngyang is the capital and largest city of the Democratic People’s Republic of Korea (commonly known as North Korea).
PyeongChang 2018 will host the XXIII Olympic Winter Games (Pyeongchang County, South Korea)

New Report

Close