Juncker: Britanija i SAD žele uništiti euro

Autor: Tomislav Pili , 05. svibanj 2015. u 21:59
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker/REUTERS

Izlazak Grčke iz eurozone ne smije se dopustiti jer će tada cijela ekonomska i monetarna unija biti u opasnosti, tvrdi Juncker.

Ako Grčka napusti eurozonu, "anglosaksonski svijet" pokušat će sve da je uništi – izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker u vrlo neuobičajenoj i nediplomatskoj izjavi za dužnosnika njegova kalibra.

Govoreći na Katoličkom sveučilištu u belgijskom Leuvenu, Juncker je jasno dao do znanja da grčki izlazak, tzv. "Grexit", nije opcija jer bi to bila egzistencijalna prijetnja za ekonomsku i monetarnu uniju 19 europskih država. "Ako Grčka pristane na to i ako ostale članice pristanu, tada će zemlja izaći iz zone sigurnosti i prosperiteta ustanovljenog eurozonom. Bit ćemo izloženi golemoj opasnosti jer će anglosaksonski svijet učiniti sve da pokuša demontirati eurozonu", izjavio je Juncker u svom govoru, prenosi portal EurActiv.

Zanimljivo, iako je govorio na flamanskom sveučilištu, prvi čovjek EK odlučio se obratiti na francuskom. "Svijet želi znati kojim putem idemo. Moramo osigurati da svatko razumije kako je ekonomska i monetarna unija nepovratna, da je euro valuta koja je tu da bi ostala i koja neće biti ukinuta ili suspendirana", kazao je Juncker okupljenima.

Juncker je upozorenjem o anglosaksonskom svijetu koji ugrožava jedinstvenu europsku valutu jasno ciljao na Veliku Britaniju i SAD, pa se u kasnije postavljenim pitanjima vratio na britansku skeptičnost oko europskog ujedinjavanja, želju Londona da redefinira britanski položaj i najavu o raspisivanju referenduma o ostanku u Europskoj uniji. "Želim pošten sporazum s Britanijom, ali Britanija nije u poziciji da nameće svoju ekskluzivnu agendu svim ostalim državama-članicama", rekao je Juncker. Dodao je i da je veliki zagovaratelj slobode kretanja radnika, aludirajući na retoriku britanske javnosti prema dolasku radnika iz istočne Europe.

Anketa u Grčkoj

Čak 66 posto želi euro

Rezultati istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Grka želi ostati u eurozoni, čak i ako to znači pristajanje na nove uvjete financijske pomoći, prenosi grčki portal ekathimerini.com. Na pitanje da li žele zadržati euro ili povratak na drahmu, 66,5 posto ispitanika izjavilo je da preferira zajedničku valutu, a više od 27 posto bi radije povratak nacionalne valute.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To svi znamo. Anglosaksonski svijet već uspijeva u tome što je izazvao puč u Ukrajini a vi nasjeli uvođenjem sankcija Rusiji s kojom trebate surađivati. Tvoj posao je da nađeš rješenje za to. Evo ja ću ti pomoći, za početak lijepo zamolite Britaniju da napusti EU i surađujte s Rusima.

New Report

Close