Jože Mencinger: Ekonomski program Aleksandra Vučića je nekonzistentan

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2014. u 22:00
Jože Mencinger, ekonomist/D. Urukalović/PIXSELL

Ugledni slovenski ekonomist analizirao plan srpske vlade za stabilizaciju i oporavak gospodarstva.

Slovenski ekonomist Jože Mencinger u intervjuu za Radio Slobodna Europa rekao je kako ga program Vlade Srbije pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića "nije impresionirao".

"Čini mi se dosta nekonzistentan. S jedne strane obećaje subvencije, a s druge strane snižavanje poreza. To na neki način ne ide zajedno. Ako imaš subvencije, moraš negdje naći novac. Obećaje da će se situacija promijeniti na bolje, ali smanjuju potražnju jer smanjuju prihode pojedinaca. Srbija, koja je ipak dosta veća od Slovenije, ne može potražnju osigurati iz izvoza. Nadanja da će na taj način obezbijediti dovoljnu potražnju, da izađe iz krize, dosta su iluzorna", kaže on i dodaje: "Dosta iluzija ima i oko stranih investicija i Srbija se žali da ih nema. Nije tu riječ samo o Srbiji. Strane investicije su pale  u svim zemljama, a pogotovo u istočnoj Europi. No, strane investicije su se pokazale kao nešto što izvlači novac, pričam o novim članicama EU. Prošle godine, neto odljev kapitala iz tih zemalja dosegao je 40 milijardi. Srbija se zavarava mišlju da će strane investicije privući tako da snizi plaće i smanji prava radnika. Mislim da od toga neće biti ništa. Ne zbog Srbije, nego zbog toga što u ovoj krizi stranih investicija nema mnogo i nada, da bi one mogle uskoro poboljšati stanje, su pogrešne."

Mecinger također ističe da vlada za sanaciju ekonomije nema instrumenata koji nisu bolni za građane. "Potrebna je strpljivost, koju Vlada njčaešće nema. To se vjerojatno najočitije pokazalo u Srbiji kada je otišao ministar financija. Po mom mišljenju, to je mlad čovjek, koji je htio nešto uraditi na brzinu. Već su sindikati najavili štrajkove. Koliko se Vlada mogla sporazumjeti, ili nije mogla, teško je reći", ističe on. 

Komentirajte prvi

New Report

Close