Josipović s Pahorom stvara dobru atmosferu za rješenje Ljubljanske banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 19:25
Ivo Josipović (Epa)

Josipović i Pahor sastat će se u subotu u Salzburgu nakon svečane sjednice Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak u Salzburgu kako smatra da će se hrvatska i slovenska vlada vrlo brzo dogovoriti oko Ljubljanske banke, a susret s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom vidi kao priliku za stvaranje dobre atmosfere u kojoj bi se taj problem riješio i Hrvatska ušla u EU planiranog datuma 1. srpnja.

Josipović i Pahor sastat će se u subotu u Salzburgu nakon svečane sjednice Europske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj će biti proglašeni zaštitnicima te ugledne znanstvene ustanove. “Mi nećemo razgovarati o konkretnim temama, to će učiniti premijeri, a sastanak vidim kao stvaranje pozitivne atmosfere”, izjavio je Josipović novinarima. Upitan vjeruje li da bi najnovije političke promjene u Sloveniji mogle ubrzati postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, Josipović je rekao da se cijeli postupak ubrzava činjenicom da vrijeme teče i da obje strane žele ratifikaciju.

“I u Hrvatskoj i u Sloveniji znamo da se mora krenuti ako želimo ratifikaciju, a znamo da je žele i naši prijatelji u Sloveniji. Mislim da je sada vrijeme da se posao završi i da budemo sigurni da ćemo 1. srpnja biti u EU-u”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Slovenija je jedina članica EU-a koja nije ni pokrenula postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Uz Sloveniju, ugovor još trebaju ratificirali parlamenti Njemačke, Belgije, Danske i Nizozemske kako bi Hrvatska 1. srpnja postala punopravna članica Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close