Josipović i Pahor za što brže rješavanje pitanja Ljubljanske banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2013. u 15:35
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dvojica čelnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Slovenije Borut Pahor potaknuli su u subotu u Salzburgu dvije vlade da što prije riješe problem Ljubljanske banke i izjavili kako vjeruju da će se stvoriti uvjeti da dvotrećinska većina u slovenskom parlamentu ratificira hrvatski pristupni ugovor.

"Apsolutno vjerujem – Sloveniju i Hrvatsku vodili su i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga sumnjati da će, uvažavajuci svoje nacionalne interese, učiniti ono što je najbolje za dvije države", istaknuo je Josipović. "Ne sumnjam da će, kada se nađe rješenje za Ljubljansku banku na temelju Bečkih ugovora (o sukcesiji), dvije trećine zastupnika to očekivanje i ispuniti", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem.

Dvojica čelnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, čime Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, ali su dali snažnu potporu premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da nađu optimalno rješenje.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović proglašen je u subotu u Salzburgu "zaštitnikom" Europske akademije znanosti i umjetnosti, a riječ je o tituli koju ta ugledna znanstvena ustanova dodjeljuje političarima koji podupiru europsku ideju i suradnju unutar Starog kontinenta.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, te predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kojega je predstavljao ruski veleposlanik u Austriji, također su postali zaštitnici europske akademije, priznanje koje je prethodnih godina dodijeljeno nekolicini europskih monarha te bivšim i sadašnjim predsjednicima brojnih europskih zemalja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dvadeset godina nas Slovenija ucjenjuje , međunarodna zajednica to gleda i ništa ne poduzima .

Arbitražu za Savudrijsku valu prihvačaju samo ako je povoljna za njih .

Otvoreno kažu da od ratifikacije neće biti ništa dok se ne rješi Ljubljanska banka .

Naravno misle da će se Hrvatska odreći opljačkanih miliardu eura .

Nije tu u pitanju kriza Slovenske vlade već odluka da zarade miliardu eura .

Čak i Kosoričin “prijatelj” Pahor prijeti Hrvatskoj , ako Slovenija ne ratificira Hrvatska mora sve raditi iz početka (zajedno sa Srbijom).

I na kraju će naša nesposobna Kukuriku Vlada popustit i Slovenija će Hrvatskoj naplatit miliardu eura ulazak u EU.

New Report

Close