Još milijarda dolara za dizelsku aferu

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2016. u 21:59
Veći modeli nisu bili dio lipanjskog dogovora s regulatorom/REUTERS

Blizu rješenje za američke vlasnike 80.000 vozila s većim trolitarskim motorom.

Troškovi njemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) mogli bi skočiti za dodatnih milijardu dolara ako se postigne sporazum o rješavanju spora povezanih s emisijama većih dizelskih vozila. Kako doznaje Wall Street Journal, Volkswagen pregovara s američkom Agencijom za zaštitu okoliša (EPA) kako bi se pronašlo rješenje za obeštećenje manjeg broja vlasnika automobila sa trolitarskim dizelskim motorom.

VW je navodno pristao otkupiti oko 20.000 vozila u koju je ugrađena prva generacija trolitarskog motora te platiti popravak 60.000 vozila s agregatom druge generacije, otkrivaju upućeni izvori. Podsjetimo, VW je u lipnju postigla sporazum o obeštećenju 475.000 vlasnika automobila s dvolitarskim dizelskim motorom za koji je EPA ustanovila da ispuštaju veću emisiju štetnih sastojaka od deklarirane. Taj je sporazum stajao kompaniju 10 milijardi dolara. Međutim, za vlasnike većih automobila rješenje tada nije pronađeno.

Glasnogovornica VW-a u nedjelju je izjavila kako su "dvije strane učinile značajan napredak u razrješenju problema automobila sa 3.0 TDI V6 motorom". Inače, radi se o novijim modelima VW-a, Audija i Porschea. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa SAD-a je potvrdio da postoji napredak u pregovorima te izrazio optimizam u vezi brzog postizanja rješenja. S druge strane, jedan od VW-ovih dobavljača, Robert Bosch, blizu je postizanja svog, odvojenog sporazuma o razrješenju spora sa softverom za varanje na testovima ispušnih plinova. Boschev sporazum mogao bi dosegnuti 300 milijuna dolara, tvrde upućeni izvori. Osim oštećenim kupcima, dio tog novca otići će na odvjetničke naknade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close