Još jedna država regije želi porez na slatke sokove, U Hrvatskoj pokrenuta peticija protiv

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. kolovoz 2019. u 09:20
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rumunjska je u utorak najavila kako planira uvesti porez na slatka bezalkoholna pića u borbi protiv pretilosti, prateći postupke drugih europskih zemalja, poput Francuske.

„Ovaj porez je usmjeren na obeshrabrivanje potrošnje slatkih pića i povećanje javnih prihoda koji bi se mogli utrošiti na zdravstvo i obrazovanje. Epidemija pretilosti u EU predstavlja ogroman teret za zdravstvene sustave”, priopćilo je rumunjsko ministarstvo financija.

Novi namet trebao bi prikupiti 66 milijuna eura tijekom ostatka 2019. godine, te dolazi kao dio šireg pregleda proračuna u kojem će porasti i porez na duhan, te će se smanjiti proračun u određenim područjima javne potrošnje.

Lijevo orijentirana vlada ove godine pokušava se držati ciljanog javnog deficita od 2,76 posto, no zadatak joj je otežan povećanjem mirovina i plaća u javnom sektoru 2018. godine.

Desno centristička oporba rugala se novom porezu, ističući da je sličan prijedlog u travnju iznijela i liberalna stranka USR, koji je u to vrijeme vlada odbila.

Rumunjska udruga proizvođača bezalkoholnih pića osudila je porez kao „diskriminirajući” te je poručila da će to naštetit sektoru, koji broji oko 60.000 radnih mjesta.

Prema konzultantskoj kući KeysFin tržište zaslađenih pića u Rumunjskoj vrijedi oko 1,2 milijarde eura.

Hrvatska – Lipa pokrenula peticiju protiv spomenutog poreza

Udruga poreznih obveznika Lipa pozvala je u srijedu na potpisivanje internetske peticije protiv uvođenja poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanja trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, a Vladu poziva da odustane od novih poreza i okrene se smanjivanju proračunskih rashoda.

"Uvođenjem poreza na šećer u bezalkoholnim pićima te povećanjem trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, u vašim se životima ništa neće poboljšati, ali će se zato povećati količina vašeg novca kojim raspolaže ionako prerastrošna država", kaže se u Lipinu priopćenju.

Navode da se novi namet na šećer uvodi pod izgovorom zaštite mladih od pretilosti, ali ida uzrok pretilosti nije višak šećera u sokovima nego jednostavna i jeftina hrana, jedina dostupna osiromašenim građanima, pritisnutim prevelikim porezima.

"Smanjenje poreznog opterećenja i dizanje standarda građana će poboljšati prehranu, a do toga se ne dolazi uvođenjem novog poreza", smatraju u Lipi.

Lipa se protivi svakom daljnjem povećanju poreznog opterećenja građana, uvođenju novih poreza i povećanju postojećih, čija je jedina svrha i smisao, kako kažu u toj udruzi, kamufliranje neefikasnosti dijelova javnog sektora i i dodatno punjenje proračuna.

"Da je Vladi uistinu stalo do zdravlja građana umjesto dodatnog oporezivanja provela bi mjere iz Nacionalnog programa reformi 2019. poput funkcionalne integracije bolnica, daljnjeg razvoja objedinjene javne nabave, digitalizacije te učinkovitog upravljanja ljudskim resursima", stoji u priopćenju.

Lipa poziva Vladu da odustane od "novog poreznog udara na građane i okrene se smanjivanju rashodne strane proračuna, odnosno provođenju reformi i istinskom poreznom rasterećenju".

Porezni obveznici koji se protive uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode mogu to iskazati potpisivanjem online peticije na adresi www.manjiporezi.hr/ne-novim-porezima.

Komentirajte prvi

New Report

Close