Još jedna afera s lažiranjem testova zahvaća i Samsung

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2015. u 16:30
Mogućnosti manipulacije otkrivene su i u Švedskoj te Velikoj Britaniji/REUTERS

Nalazi skupine ComplianTV privukli su pažnju i EK koja je objavila da će ispitati navode, dok Samsung opovrgava nepravilnosti.

Samsung je na rubu skandala koji neodoljivo podsjeća na Volkswagenovu aferu sa softverom za falsificiranje podataka o ispušnim plinovima.

Prema pisanju britanskog Guardiana, neovisni laboratorij utvrdio je kako je stvarna potrošnja električne energije Samsungovih televizora koji se prodaju u Europi viša od vrijednosti ostvarenih u službenim mjerenjima. Službeno utvrđeni podaci služe za dodjelu energetskih razreda, a oni – u konačnici – utječu i na cijenu. Naime, štedljiviji uređaji su skuplji. Do saznanja o većoj potrošnji energiji došla je istraživačka skupina ComplianTV koju financijski podupire Europska unija. Utvrđeno je da televizori snižavaju svjetlinu slike, a time i potrošnju struje, kada se testiraju po IEC standardima.

Međutim, u realnim uvjetima nije zabilježeno smanjenje potrošnje energije. Za sada nema dokaza da se južnokorejski div, najveći svjetski proizvođač televizora, koristio ilegalnim praksama. Međutim, Guardian piše da je priča zainteresirala i Europsku komisiju koja je preko svojeg glasnogovornika poručila da će ispitati navode u istraživanju. Samsung je pak oštro demantirao da je u televizoru uređaj koji lažira podatke o potrošnji i negirao usporedbu sa slučajem Volkswagen. Podsjetimo, u dizelskim je automobilima tog njemačkog proizvođača pronađen softver koji je tijekom testiranja ispušnih plinova snižavao razinu štetnih elemenata.

No, nalazi ComplianTV-a nisu usamljeni. Početkom godine Bruxellesu se obratila švedska agencija za zaštitu okoliša čiji je laboratorij također utvrdio metode kojima se mogu zavarati testni uređaji. Šveđani nisu naveli imena proizvođača, a to nije učinio ni britanski regulator još prije tri godine u pismu Komisiji. Kako navode mediji, Britanci su utvrdili da neki televizori imaju predinstalirane postavke koji mijenjaju statički video signal u dinamički, smanjujući na taj način svjetlinu i potrošnju energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close