Johnsonov dogovor o Brexitu bi danas mogao biti srušen. Što ako se to dogodi?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2019. u 10:41
Foto: Reuters

“Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu kada prouče ovaj sporazum željeti u subotu glasovati za”, rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu gdje su čelnici Europske unije odobrili novi sporazum o brexitu.

Britanskog premijera Borisa Johnsona u subotu čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije, kojem se pak, protive njegovi sjevernoirski saveznici (DUP).

Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu, prvoj neradnim danom od argentinske invazije na Falklande, glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Rasprava počinje u 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. 

"Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu kada prouče ovaj sporazum željeti u subotu glasovati za", rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu gdje su čelnici Europske unije odobrili novi sporazum o brexitu.

Kazao je kako bi zastupnici trebali izraziti demokratsku volju naroda i provesti brexit.

Analiza Financial Timesa pokazala je da će Johnson biti na velikim mukama da osigura većinu ako ne uvjeri DUP da odustane od protivljenja sporazumu. Po FT-u, 321 zastupnik bi mogao glasati protiv, a 318 za sporazum.  

Naime, bez deset glasova DUP-a, ali pod uvjetom da uspije u tome da svi konzervativci glasaju za sporazum, premijeru će nedostajati tridesetak glasova koje će tražiti među neovisnim zastupnicima i laburistima koji podržavaju brexit. 

Prije toga će morati uvjeriti 28 najtvrđih konzervativaca, takozvanih spartanaca, koji uporno zagovaraju 'hard brexit' i svaki su put zdušno glasali protiv sporazuma Therese May. Pretpostavka je da će oni ipak pristati uz Johnsona uz možda pokoju iznimku. 

Idući će mu izazov biti kako uvjeriti 23 neovisna zastupnika, bivših konzerativaca koji su nedavno izbačeni iz stranke, da glasaju za sporazum. Analitičari očekuju da će velika većina njih, ali ne svi, glasati 'za'.

I tada se dolazi do faze kada Johnsonu fali deset DUP-ovih zastupnika, koje će morati tražiti među laburistima koji podržavaju brexit. Njih je dosad devetero iskazalo namjeru da se pridruži sporazumu i svi dolaze iz izbornih jedinica koje su na referendumu glasali za brexit. 

Pošto su se svi ostali zastupnici izjasnili da će glasati protiv, Johnson će plesati na tankoj niti. 

Ako izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije odobrenje za izlazak bez njega, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojem traži još vremena za pregovore, čime se brexit odgađa do 31. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close