Johnson&Johnson još snubi Actelion

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. studeni 2016. u 21:59
J&J je poznat po šamponima, a rast duguje kupnji brojnih drugih tvrtki /Goran Kovačić/PIXSELL

Američkom farmaceutiku švicarski je privlačan zbog lijekova za rijetke bolesti.

Švicarska farmaceutska i kozmetička tvrtka Actelion ne da se tako lako u ruke američkom Johnson&Johnsonu, koji mora povećati svoju ponudu želi li je doskora preuzeti.

Dva mjeseca trajali su, kako piše Reuters pozivajući se na pouzdane izvore, pregovori o cijeni kojom bi Švicarci bili zadovoljni.  Visina nove ponude nije objavljena, no zasigurno je dosta iznad 246 franaka po dionici i prelazi vrijednost Acteliona od 26,5 milijardi franaka. Nakon vijesti o tome, dionica je skočila za 10 posto na 209 CHF, što je rekordan iznos. J&J i Actelion spore se oko "količine" sudjelovanja u vlasništvu – dok su Amerikanci za klasično preuzimanje s potpunim svojim vlasništvom, Švicarci bi kombinirali s tim da J&J bude većinski dioničar u novom "tijelu" u kojem bi djelovali i sami Švicarci, čime bi i djelatnosti bile komplementarne.

J&J svoju snagu duguje ne organskom rastu, već preuzimanju i kupovini više stotina drugih tvrtki srodnih djelatnosti, a Actelion mu je vrlo privlačan zbog fokusa na istraživanje i razvoj lijekova za rijetke bolesti i njihove cijene koje su niže od konkurentskih. Neki od njih donose goleme prihode kompaniji – Opsumit 1,9 milijardi, a Uptravi bi mogao uprihoditi i 2,5 milijardi franaka. S novim igračem u portfelju oni bi, smatra se, osnažili i svoj medicinski sektor i vratili i sjaj svomu najprodavanijem brendu Remicadeu, sredstvu protiv artritisa. Uzdaju se i u Pfizer, koji je nedavno za 14 milijardi dolara, dvostruko više od prvotne vrijednosti, kupio kompaniju Medivation, specijaliziranu za lijekove protiv raka. Ni iz Acteliona niti iz Johnson&Johnsona nisu htjeli medijima dati komentar o pregovorima i mogućem dovršetku posla, a komentar su odbile i banke koje ih savjetuju i podupiru – Citigroup i Bank of America.

Komentirajte prvi

New Report

Close