Johnson stvara ‘superministarstvo’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2019. u 21:59
Rishi Sunak zagovornik je brexita/Retuers

Resore gospodarstva i trgovine preuzet će mlada nada torijevaca Rishi Sunak.

Britanski premijer Boris Johnson spojit će ministarstvo gospodarstva i trgovine u sklopu rekonstrukcije vlade u veljači 2020. godine, a visoki dužnosnici Konzervativne stranke odlučili su na čelo tog superministarstva postaviti zamjenika ministra financija Rishija Sunaka, objavio je Financial Times (FT). 

Sunak je trenutno državni tajnik u ministarstvu financija, izabran iz redova Konzervativne stranke, a u preustroju vlade trebao bi biti promaknut na ministarsku dužnost, piše britanski poslovni list. Očekuje se da će premijer Boris Johnson proširiti ministarstvo gospodarstva pripajanjem ministarstva međunarodne trgovine, dodaje se u izvješću.

Konzervativci bliski Johnsonu rekli su će promaknuće biti nagrada za Sunakov angažman u predizbornoj kampanji. Aktualni državni tajnik u ministarstvu financija zet je suosnivača tvrtke Infosys Narayana Murthyja, a navodno uživa Johnsonovo povjerenje dijelom i zato što je istinski zagovornik brexita. Školovao se na sveučilištima u Oxfordu i Stanfordu, piše Reuters, a u britanskim medijima slovi za mladu nadu torijevaca.

Ne treba zanemariti da je i podržao Borisa Johnsona za novog premijera nakon što je Theresa May odstupila u lipnju. Inače, u njezinoj vladi bio je podtajnik u ministarstvu stanovanja. Njegova politička karijera počela je 2015. kada je pobijedio na izborima u Richmondu u pokrajini Yorkshire.

Komentirajte prvi

New Report

Close