Jeftiniji i brži spoj Kine i Europe vlakom

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2017. u 21:59
Vlakovi krenuli iz Bakua

Pruga od Azerbajdžana preko Gruzije do Turske za gospodarski bum regije.

Čelnici Azerbajdžana, Turske i Gruzije svečano su u ponedjeljak pustili u promet 826 kilometara dugu željezničku prugu koja povezuje te tri zemlje i omogućuje brži teretni i putnički promet između Europe i Kine zaobilazeći Rusiju.

Linija, koja uključuje 105 km novih tračnica, imat će kapacitet prijevoza milijun putnika i pet milijuna tona tereta. Tri zemlje povezane su BP-ovim naftovodom Baku-Tbilisi-Ceyhan i plinovodom Baku-Tbilisi-Erzurum, ali trgovinske veze između Turske i Kavkaza su ograničene.

Nova željeznička linija Baku-Tbilisi-Kars (BTK) trebala bi dati gospodarski poticaj regiji. "Baku-Tbilisi-Kars dio je velikog Puta svile i važno je da smo proveli projekt vlastitim sredstvima", rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan na svečanosti uz azerbajdžanskog kolegu Ilhama Alijeva i gruzijskog premijera Georgija Kvirikašvilija.

Krečući iz Bakua, glavnoga grada Azerbajdžana, vlakovi će prolaziti kroz glavni gruzijski grad Tbilisi i preko gruzijskog grada Ahalkalakija put završavati u turskom Karsu. Ukupna vrijednost projekta je više od milijardu dolara. Većinu novca osigurao je azerbajdžanski državni naftni fond. Nova linija skratit će putovanje između Kine i Europe na oko 15 dana, što je više nego dvostruko brže od pomorskog puta i više nego upola jeftinije od zračnih linija.

Komentirajte prvi

New Report

Close