Jeff Bezos posjekao glave u hardverskom odjelu

Autor: Antonija Alar , 29. kolovoz 2015. u 12:29
Predsjednik Uprave Amazona Jeff Bezos tek je počeo s otkazima, procjenjuju analitičari

Unatoč tome što je Amazon Fire Phone na papiru imao odlične specifikacije kupci ga nisu prihvatili.

Američka kompanija Amazon otpustila je desetak inženjera iz odjela Lab126, istraživačke i razvojne tvrtke koja je dizajnirala potrošačke elektroničke uređaje poput kolekcija Fire proizvoda.

Počela je s radom 2004. godine kao podružnica Amazon.com-a, te su od tada proizveli hardvere i softvere za najprodavanije uređaje, kao što su Fire HDX, Fire Voyage, Amazon Fire TV, Amazon Fire Phone i Amazon Echo. Kritičari smatraju da je najveći razlog otpuštanja, to što su prošle godine izgubili 170 milijuna dolara na Amazonovom Fire Phone-u, koji nije uspio konkurirati na ogromnom tržištu pametnih telefona te ga smatraju njihovim najvećim promašajem.

 

170milijuna

dolara izgubio je Amazon na Fire Phoneu

S obzirom na to da su njihovi Kindle Fire tableti jako popularni, pokušali su napraviti i pametni telefon Amazon Fire Phone, koji je na papiru imao veoma dobre specifikacije. Usto je nudio je i 3D vizualne efekte u nekim aplikacijama i igrama, kao i besplatan Amazon Prime servis u trajanju od godinu dana i Mayday korisničku podršku. Međutim, to nije bilo dovoljno da se kupci pomame za njim. Nije pomoglo niti rezanje cijene na 200 dolara, pa je kompanija morala otpisati gomilu proizvedenih uređaja.

Ovo su navodno prva otpuštanja u jedanaest godina dugoj povijesti Laba126, u kojemu je zaposleno oko tri tisuće ljudi, a analitičari procjenjuju kako je daleko od konačnog broja otkaza u tom odjelu. Samo ove godine, Lab126 uveo je 180 dolara vrijedan Amazon Echo digitalni pomoćnik aparat i Amazon Dash mali elektronički uređaj koji je namijenjen za lakše i brže naručivanje proizvoda. Nedostatak fokusa i pravovremeno prebacivanje prioriteta s vremena na vrijeme, doveli su do pada prometa Laba126, navodi izvješće.

Neki inženjeri zabrinuti su da više truda ulažu u maloprodajnu trgovinu preko weba, a ne na usavršavanje njihovih proizvoda, a razlog tome je pada morala koji su doživjeli nakon kraha Fire Phone-a.   Najava potresa došla je još početkom kolovoza Lab126ov inženjer Jon McCormack je nakon šest godina rada u Amazonu, otišao raditi u Google zbog neobjavljenih razloga, navode u izvješću, iako je Amazon odbio komentirati ove navode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close