Je li Victoria grupa podvalila GM soju Makedoncima?

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2018. u 22:00
Prisutnost GMO-a u uvezenoj soji potvrdio je i referentni laboratorij u EU /Marko Lukunić/PIXSELL

Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo na tržištu otkrila genetski modificirane proizvode porijekom iz Srbije.

Makedoniju ovih dana potresa velika GMO afera nakon što je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) objavila da je na tržištu pronašla tonu genetski modificirane hrane.

Više od pola pronađene genetski modificirane hrane u proizvodima od soje prodavao je poznati makedonski proizvođač zdrave hrane Vitalia, a kako je AHV priopćila, ta je soja porijeklom iz Srbije, iz tvornice Sojaprotein iz Bečeja koja posluje u sastavu Victoria grupe, piše Politika. AHV je na svojim interenet stranicama objavila da je prisutnost GMO-a, zabranjenog u Makedoniji potvrdila i superanaliza referentnog laboratorija iz EU.

Nakon toga je u Makedoniji krenula velika kontrola, pa su se na udaru inspektora našli najveći proizvođači hrane, a među njima i uzgajivači riže iz Kočana. Vitalia je negirala ove navode tvrdeći da "soju uvozi od renomirane srpske kompanije Sojaportein koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Europi". Inače, kako navodi Politika, proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja Victorija grupe nedavno je počela MK grupa Miodraga Kostića.

U Victoria grupi i Sojaproteinu tvrde da su svi njihovi proizvodi porijeklom isključivo od genetski nemodificirane soje, s najmanje 99,9% čistoće, odnosno sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 posto što je daleko ispod regulative u Srbiji i Europskoj uniji. U Srbiji zakon takođe zabranjuje proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO-a. U Ministarstvu poljoprivrede Politici je rečeno da će ispitati navode makedonske Agencije, ali da pošiljka soje nije vraćena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close