Je li Sandi Češko već prodao svoj udio u Studiju Moderna?

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. ožujak 2018. u 13:53
Sandi Češko, nekad najbogatji Slovenac /Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL

Povlačenje Češka iz UO-a Studio Moderna Holdingsa podudara s oglašavanjem ulaganja u tu kompaniju kao investicijske prilike.

O promjeni vlasničke i upravljačke strukture u slovenskoj kompaniji Studio Moderna (SM), najpoznatijoj po liniji proizvoda za kralježnicu Kosmodisk i programu za spavanje Dormeo, još uvijek se nije oglasio njen vlasnik Sandi Češko. 

Slovenski mediji su, prvenstveno portal Siol.net, koji je u posjedu dokumenata na osnovu kojih tvrde da Češko od prošle jeseni više nema upravljačku poziciju u toj kompaniji, zainteresirani za informacije je li Češko djelomično ili potpuno prodao svoj suvlasnički udio te zašto je prošle godine istupio iz Upravnog odbora holdinga SM-a.

Atraktivna akvizicija
Naime, povlačenje Češka i partnerice Livije Dolanc prošle godine iz Upravnog odbora Studio Moderna Holdingsa se, prema Siolu, podudara s oglašavanjem ulaganja u SM kao investicijske prilike na nekolicini web stranica.  K tome je jedan od suvlasnika SM-a Mark Mobius najavio kratkoročnu prodaju tvrtke, a Siol navodi i da je SM atraktivna akvizicija jer se svojom razgranatom mrežom može promatrati kao ulazna točka za europsko tržište.

 

300 milijuna

eura prema procjenama iznosi Češkovo bogatstvo

S druge strane, kompletna vlasnička struktura SM-a nije javno dostupna, ali su fondovi Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic i JH Partners navedeni kao suvlasnici, dok se Češkov 55-postotni udio procjenjuje na oko 460 milijuna eura.

Češko se s procijenjenim bogatstvom od 300 mil. eura prošle godine našao na drugom mjestu liste 100 najbogatijih Slovenaca koju objavljuje časopis Manager, dok je 2016. bio na petom mjestu sa 184 milijuna eura. Danas njegovo poslovno carstvo obuhvaća 20 zemalja svijeta gdje je SM, inače osnovan 1992. godine i registriran u Nizozemskoj i na Cipru, prisutan putem TV, internetske, telefonske i druge prodaje. Svojevremeno je Češko priznao i da je 2014. bila najgora poslovna godina jer su izgubili gotovo desetinu prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije, a sve zbog krize u Rusiji i Ukrajini koje se smatraju ključnim tržištima SM-a. 

 

55 posto

udjela imao je Sandi Češko u kompaniji Studio Moderna

Sigurnost u Nizozemskoj
Nizozemsku za sjedište kompanije Češko je odabrao, istaknuo je u ožujku prošle godine u intervjuu, ne zbog poreznih olakšica već maksimalne transparentnosti, sigurnosti i jednostavnosti poslovnog okruženja.

Refinanciranje poslovanja

Kredit od 60 mil. eura ruske VTB banke
Zbog refinanciranja poslovanja vlasništvo nad gotovo svim sastavnicama grupe Studio Moderna 2017. godine prebačeno je iz nizozemske tvrtke Studio Moderna Holdings u Studio Moderna Holdings Investments. U pozadini je bio zahtjev njemačke podružnice ruske banke VTB koja je nakon toga Češku odobrila 60 milijuna eura kredita. Studio Moderna 2015. godinu zatvara s više od 85 milijuna eura duga, a 2016. je samo slovenski ogranak grupacije imao 38 milijuna eura prodajnih prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close