Jay Z tuži ekipu koja mu je prodala Tidal: Prevaren sam

Autor: Marina Biluš , 02. travanj 2016. u 10:59
Shawn Corey Carter alias Jay Z

Reper bi mogao tražiti i do 100 milijuna dolara odštete i to na temelju tvrdnje da su mu bivši vlasnici Tidala lagali o broju pretplatnika tog servisa.

Sve što Shawn Corey Carter dotakne pretvara u "zlato". Barem je nekad bilo tako. Čovjek koji je svjetsku slavu stekao pod aliasom Jay Z, imućni američki reper i biznismen kojeg nazivaju jednim od vladara globalne showbusiness scene, donedavno je uistinu bio iznimno uspješan u svakom svom poslovnom projektu. A onda je, u ožujku 2015., odlučio kupiti skandinavski servis za streaming glazbe Tidal. I sve je pošlo nizbrdo.  

 

57milijuna

dolara platio je Jay Z u ožujku 2015. za Aspiro i Tidal

Lažirani podaci? 
Samo dan nakon godišnjice te njegove akvizicije, u četvrtak je prvo Business Insider, a potom i većina drugih svjetskih medija objavila, da Jay Z priprema tužbu protiv ljudi koji su mu prodali Tidal. I to "masnu". Pozivajući se na napise skandinavskih medija, Business Insider tvrdi da bi reper mogao tražiti i do 100 milijuna dolara odštete i to na temelju tvrdnje da je – prevaren. Navodno su Jay Z-evi pravnici već kontaktirali bivše vlasnike Aspira, kompanije u čijem je vlasništvu bio Tidal i koju je reper kupio prošle godine.

Njihov tužbeni zahtjev, pišu, temelji se na tvrdnji da su uoči akvizicije slavnom producentu dali netočne podatke o tadašnjem broj pretplatnika Tidala svjesno ga obmanuvši. Ukratko, Jay Z je uvjeren da je streaming servis u to vrijeme imao znatno manje korisnika od 503 tisuće, kako su mu tvrdili dioničari Aspira.

Štoviše, u tužbi će se navodno tvrditi da je Tidal bio općenito u puno lošijem financijskom stanju nego li su službeni dokumenti oslikavali, a, podsjetimo, Aspiro je 2014. imao gubitak od 10 milijuna dolara. Reagirali su i optuženi dioničari, Andres Rikter, menađer za komunikacije Schibsteda – jednog od najvećih bivših dioničara Aspira poručio je: "Treba naglasiti da je riječ o kompaniji čijim se dionicama javno trgovalo pa su i njezini financijski izvještaji bili transparentni. Drugih komentara nemamo". 

Teorija o žrtvenom jarcu
Nakon objave zapleta oko Tidala i Jay Z-a, nije trebalo čekati dugo da se mediji zapitaju – zašto takva tužba i zašto baš sad? Tako se, primjerice, novinar Forbesa pita je li ova pravna operacija zapravo paravan kojim Jay Z planira odvući pažnju s činjenice da je Tidal u velikim problemima i da ne posluje ni približno uspješno kako je on to planirao.

Spominje i tezu o "žrtvenom jarcu" pitajući se hoće li možda Jay Z tvrdnje o prijevari iskoristiti kao opravdanje za potencijalnu propast Tidala. Jer, treba znati, oko tog su se projekta od početka vrtjele brojne kontroverze. Vodstvo Tidala smjenjivano je kao na traci, a nije prošlo ni bez tužbi glazbenika koji su tvrdili da im Jay Z ne isplaćuje honorar.

Komentirajte prvi

New Report

Close