Japanski premijer poslao žrtveni dar kontroverznom hramu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2014. u 10:36
Ilustracija; Foto: Thinkstock

Abeova žrtva poslana je pred posjet američkog predsjednika Baracka Obame Japanu, koji počinje u srijedu i trajat će tri dana.

Japanski premijer Shinzo Abe poslao je u ponedjeljak žrtveni dar hramu Yasukuni u Tokiju, koji kritičari smatraju simbolom japanskog militarizma, što bi moglo povećati napetosti u japanskim odnosima s Kinom i Južnom Korejom.

Uz to, kineski pomorski sud u Šangaju zaplijenio je u subotu brod u vlasništvu japanske tvrtke Mitsui O.S.K. Lines jer nije platila ratnu odštetu.

Abeova žrtva poslana je pred posjet američkog predsjednika Baracka Obame Japanu, koji počinje u srijedu i trajat će tri dana.

Abe je kontroverzni hram posjetio u prosincu, a ovaj se put suzdržao od takve otvorene provokacije. SAD je tada osudio Abeov posjet Yasukuniju ocijenivši da je riječ o nepotrebnoj provokaciji Kine.

Kineska državna novinska agencija Xinhua ocijenila je u ponedjeljak, aludirajući na Obamin posjet, da je Abeovo slanje žrtvenog dara Yasukuniju "šamar čelniku najvećeg japanskog saveznika".

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova također je oštro reagiralo. "Osuđujemo postupak premijera Shinza Abea kojim on romantizira japanski kolonijalizam i agresorski rat odavanjem počasti u hramu Yasukuniju", navodi se u priopćenju ministarstva.

Kineski pomorski sud je priopćio da je zaplijenio japanski brod jer tvrtka nije platila odštetu koja se odnosi "na ugovorne obveze iz Drugog svjetskog rata".

Japan je reagirao priopćenjem u kojemu je naglasio da je kineska zapljena broda "vrijedna žaljenja". Riječ je o prvom takvom slučaju zapljene broda neke japanske tvrtke zbog neplaćanja ratne odštete.

"Neizbježno je da će to izazvati posljedice za japanske tvrtke u Kini. Snažno pozivamo kinesku vladu da reagira na odgovarajući način", rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga.

Komentirajte prvi

New Report

Close