Japanske male tvrtke manjak radnika ‘liječe’ kupnjom robota

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2017. u 22:00
Proizvođači robota počeli su pripremati posebna rješenja za manje kompanije /REUTERS

U ovoj fiskalnoj godini ulaganja u opremu povećat će se za rekordnih 17,5 posto jer je manjim tvrtkama teže naći radnike od velikih.

Pokušavajući odgovoriti na rastući problem nedostatka radne snage zbog starenja stanovništva, japanske male i srednje tvrtke snažno su povećale ulaganja u robotizaciju.

No, robote ne kupuju samo proizvodne tvrtke, već ih se sve više može naći i u hotelima. Prema istraživanju japanske središnje banke, kompanije s temeljnim kapitalom između 100 milijuna jena i milijarde jena (805.000 eura do 8 milijuna eura)planiraju povećati investicije u opremu u fiskalnoj godini koja je započela u travnju za 17,5 posto. Tako velik skok ulaganja još nije zabilježen u japanskoj korporativnoj povijesti. Iako je nejasno koliko će se tih ulaganja sliti u automatizaciju, proizvođači robota tvrde za Reuters kako su im knjige narudžbi prepune.

Štoviše, prihodi tamošnjih tvrtki iz tog sektora u prvom su tromjesečju počeli rasti nakon nekoliko kvartala. "Više od 90 posto japanskih kompanija spada u kategoriju malih i srednjih, ali većina njih ne koristi robote. Pripremamo mnoštvo rješenja baš za takve kompanije", kaže Yasuhiko Hashimoto, predstavnik Kawasaki Heavy Industries. Male kompanije više računaju na robotizaciju od velikih kompanija koje će ulaganja povećati tek za 0,6 posto.

 

Hashimoto

Većina malih i srednjih kompanija u Japanu još ne koristi robote.

Razlog leži u činjenici da su male tvrtke manje fleksibilne u iznalaženju radne snage, bilo kroz povećanje plaća ili selidbe proizvodnje u inozemstvo. Projekcije govore da će u budućnosti taj problem zbog demografskog pada biti sve izraženiji. Japan je najviše radno aktivnog stanovništva imao 1995. kada je za rad bilo sposobno 87 milijuna ljudi. Od tada ta brojka pada, a trenutno je 76 milijuna radno sposobnih Japanaca. Do 2065. bit će ih svega 45 milijuna, govore projekcije. 
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije lose,zasada, a kada bude trebalo ljudi da kupe te njihove proizvode onda ce ih prodavati robotima?

New Report

Close