Japanska tvrtka platila Kini za puštanje broda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2014. u 11:41
Ilustracija; Foto: Thinkstock

Kineska vlada taj je slučaj opisala kao običan poslovni spor koji nije povezan s ratnim reparacijama.

Japanska tvrtka Mitsui O.S.K. Lines platila je oko 29 milijuna dolara za puštanje broda koji joj je Kina zaplijenila zbog spora koji datira iz doba rata između dvije zemlje tridesetih godina prošlog stoljeća, objavio je u četvrtak kineski Vrhovni sud.

Kineska vlada taj je slučaj opisala kao običan poslovni spor koji nije povezan s ratnim reparacijama. Sud je objavio da je Mitsui zajedno s kamatama platio 28,5 milijuna dolara odštete, te još oko 400 tisuća dolara sudskih troškova.

Japanski mediji ranije su javili da je Mitsui isplatio ukupno oko 39 milijuna dolara za oslobađanje "Baosteela Emotiona", 226 tisuća tonskog broda za prijevoz rude.

Kineski pomorski sud u Šangaju zaplijenio je brod u subotu zbog toga što japanska tvrtka navodno nije platila kompenzacije za neispunjavanje ugovora o najmu dva kineska broda 1937. godine kad je japanskom invazijom počeo Drugi kinesko-japanski rat.

Mitsui je priopćio da je Sud u četvrtak oslobodio brod, koji se priprema za isplovljavanje iz kineskih voda.

Jedan je izvor za Reuters kazao da isplaćena odšteta iznosi gotovo polovicu vrijednosti dvije godine starog broda procijenjenog na 65 milijuna dolara.

Kineski sud nije objavio tko su tužitelji u ovom slučaju i tko će dobiti novac koji je isplatio Mitsui.

Kineska brodarska tvrtka Chung Wei Steamship Co. iznajmila je 1936. dva broda japanskoj tvrtki koje je Mitsui pravni nasljednik.

I Mitsui i kineski dužnosnici objavili su da je te brodove konfiscirala japanska vlada prije nego je ugovor o najmu istekao.

Jedan od brodova udario je u greben i potonuo 1938., a drugi je potonuo 1944. pošto je naletio na minu, objavila je novinska agencija Xinhua.

Komentirajte prvi

New Report

Close