U nerazvijenom Kočevju japanska Yaskawa otvara 
170 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2017. u 07:44
Foto: DPA/PIXSELL

Za autoindustriju Yaskawa, najveći svjetski proizvođač industrijskih robota, gradi novi pogon.

Vodeći svjetski proizvođač industrijskih robota japanska korporacija Yaskawa odlučila je izgraditi novu tvornicu robota u Kočevju, u Sloveniji. “Sada se samo moraju ispuniti obećanja o općinskom zemljištu koja je dao gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič, a povezani su s opskrbom električne energije“, rekao je za Finance Hubert Kosler, direktor obje Yaskawine slovenske tvrtke Yaskawa Ristro i Yaskawa Slovenija.

Prilika za dobavljače

U igri za novu tvornicu su bili su Ribnica i Kočevje. Ipak, Japanci su izabrali Kočevje jer je ponudilo veće zemljiše nego što je bilo dostupno u Ribnici, gdje se već nalazi jedna Yaskawina tvornica. Riječ je o zemljištu od 40 tisuća četvornih metara u vlasništvu općine, koje se nalazi se u tamošnjoj industrijskoj zoni udaljenoj oko dva kilometara od grada. Na njoj će Yaskawa, koja će sada početi projektirati tvornicu postaviti proizvodnu halu veličine između 12 do 16 tisuća četvornih metara.

 

5,8eura

po kvadratu platit će Japanci zemljište u Kočevju

Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, kaže da su Yaskawi ponudili 40 tisuća četvornih metara zemljišta po cijeni od 5,8 eura po četvornom metru. “Zemljište još nije komunalno opremljeno, ali su svi komunalni priključci s druge strane ulice, tako da bi iskopati samo nekoliko metara i dobit će daljinsko grijanje, vodu i kanalizaciju. Dalekovod snage 110 kilovolti treba premjestiti sto metara. Pri tome, pomoć nam je obećao premijer Miro Cerar”, kaže gradonačelnik Prebilič.

Jedan od razloga zbog kojeg su Japanci za novu tvornicu, u konkurenciji s Poljskom, izabrali Sloveniji, taj je što imaju dobro iskustvo u radu sa Slovencima. “Zadovoljni su našim ljudima, kvalitetom, rezultatima poslovanja i opskrbnim lancem”, rekao je Hubert Kosler. Yaskawa Ristro, koja proizvodi robote, u Sloveniji ima cijeli niz dobavljača. Tu kupuju mnoge dijelove za svoje robote, riječ je o proizvodima od željeza. Svi sadašnji dobavljači otvaranjem nove tvornice dobit će priliku povećati obujam isporuka, a u dobavu će se vjerojatno uključiti i nove slovenske tvrtke.

Početak izgradnja tvornice očekuje se najesen, a godinu dana kasnije, krajem 2018. trebala bi početi proizvodnja robota koji će pomagati u proizvodnji automobila i autodijelova. Ključna tržišta za robote iz Slovenije bit će Europa, Bliski istok i Afrika.
Yaskawa je diljem svijeta instalirala više od 330.000 različitih robota, uključujući robota za posebne namjene (zavarivanje, paletiranje, bojanje i čišćenje, te rješenja za zavarivanje po sustavu ključ u ruke itd). Prije svega, japanska kompanija je poznata po liniju industrijskih robota Motoman.

Država daje 5 mil. eura

Vrijednost ukupne investicije, odnosno kupnje zemljišta, podizanje tvornice i nabava opreme, procjenjuje na 25 milijuna eura. Budući da je riječ o lokaciji u istočnom dijelu Slovenije, ovisno o podjeli Slovenije prema europskim pravilima, država smije pomoći sa 20 posto od ukupne vrijednosti investicije, odnosno pet milijuna eura. Nova tvornica će zaposliti najmanje 170 osoba. Uz proizvodnju robota, u Kočevju će biti smješteni i odjeli za istraživanje i razvoj, što znači da će trebati visokokvalificirano osoblje. Planirano je da će se postupno zaposlili oko 40 inženjera, uz nih strojare i druge radnike potrebne strojogradnji, tj. proizvodnji robota.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Yaskawa Electric Corporation (株式会社安川電機 Kabushiki-gaisha Yasukawa Denki)

New Report

Close