Japanci postali suvlasnici slovenskog proizvođača dronova

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2019. u 22:00
C-Astral očekuje da će suradnjom s Japancima povećati prodaju

Proizvođač bespilotnih letjelica iz Ajdovščine 2017. godine ostvario je prihod od 4,8 milijuna eura i 600 tisuća neto dobiti.

Vodeća svjetska korporacija u području bespilotnih letjelica, japanski Terra Drone, kupila je 20% udjela u slovenskoj tvrtki C-Astral iz Ajdovščine.

Ta suradnja će za slovensku tvrtku, koja je specijalizirana za proizvodnju i usluge malih fiksnih zrakoplovnih sustava s fiksnim krilima, biti od strateške važnosti, objašnjava Nejc Trošt, jedan od osnivača i direktora C-Astrala. "Pridružili smo se grupi Terra Drone u cilju jačanja globalne mreže prodaje i podrške. Također očekujemo sinergijske učinke od korištenja sustava unutar grupe kroz nastavak istraživanja i razvoja i prilagođavanje najzahtjevnijim tržišnim mogućnostima", rekao je Nejc Trošt za portal Siol.net. Prema njegovim riječima, C-Astral će se i dalje sam razvijati i proizvoditi dronove, a zajedno s ostalim proizvođačima iz Terra Dronea, moći će svojim klijentima ponuditi kompletne proizvode.

Dronovi za industriju
U 2017. godini proizvođač bespilotnih letjelica iz Ajdovščine ostvario je prihod od 4,8 milijuna eura i 600 tisuća neto dobiti, a zapošljava 20 osoba. Osim Trošta, među dioničarima i predstavnicima tvrtke su i Marko Peljhan i Samo Stopar. "Uvjeren sam da će globalna mreža Terra Drone pomoći C-Astralu da brzo poveća obujam prodaje", rekao je Toru Tokushige, direktor tvrtke Terra Drone, za UAS Weekly.

 

250 zaposlenih

ima kompanija Terra Drone, koja je prisutna na svim kontinentima

Prema pisanju UAS Weeklyja, japanski Terra Drone, koji ima oko 250 zaposlenika i koji je prisutan na svim kontinentima, razgovarao je s nekoliko potencijalnih partnera diljem svijeta.  U C-Astralu su Japanci bili impresionirana naprednom tehnologijom, fleksibilnošću i cjelokupnom ponudom rješenja koje nudi. Kompanija Terra Drone, vodeći svjetski proizvođač rješenja za industrijske bespilotne letjelice, osnovana je 2016.

Sjedište tvrtke je u Tokiju, a ima 20 podružnica diljem svijeta. Nudi inovativne tehnologije za bespilotne zrakoplove opremljene tehnologijom Lidar i fotogrametrijskim mjernim metodama za građevinarstvo, elektroprivredu, energetiku, naftni i plinski sektor. Specijalizirana je za hardver visokih performansi, najsuvremeniji softver i sustave za upravljanje prometom dronova.

U Sloveniji je 2016. godine bilo oko 2000 modelara koji se bave bespilotnim letjelicama i 800 do 1000 dronova u komercijalnoj upotrebi, od kojih je oko 200 do 300 donosilo prihode. Prema riječima Boštjana Vidmara iz Instituta za razvoj bespilotnih sustava (IRBS), modelari nisu problematični jer su svjesni pravila sigurne uporabe dronova, a probleme uzrokuju neovlašteni korisnici koji koriste dronove za privatne ili komercijalne svrhe.

Korisni u zračnoj geodeziji
Dronovi se u Sloveniji koriste sve više u poslovne svrhe. Startup Plavi planet bavi se zračnom geodezijom i njihov program Program 3Dsurvey namijenjen je prije svega geodetskim tvrtkama, a koriste ga i građevinari, arheolozi, ekolozi i projektanti. Dosad je upotrijebljen u više od 300 projekata. Osnivači Plavog planeta su pronašli ulagače i kupili njemačku bespilotnu letjelicu za 40.000 eura i tako su počeli stvarati tvrtku.

Najveći poticaj bila su im sredstva Slovenskog poduzetničkog fonda u ukupnom iznosu od 75.000 eura, a potom i ulaganje od 200.000 eura. 

"Novac nam je pružio priliku da se pokažemo svijetu na najvećem geodetskom sajmu Intergeo u Njemačkoj. Prepoznati smo i počeli smo potpisivati ugovore s distributerima koji prodaju geodetsku opremu i instrumente, imaju svoje kupce i koji su im ponudile naš 3Dsurvey program ", rekao je osnivač tvrtke Tomaž Izak za Dnevnika. "Korisnici 3Dsurveya koriste svoj fotoaparat i dron tj. bespilotnu letjelicu. Možemo reći da smo stvorili dio novog geodetskog alata koji olakšava svakodnevni rad", kaže Izak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close