Japanci će robotima iz Slovenije osvojiti Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2016. u 15:05
Osim u Sloveniji, Yaskawa u Europi ima proizvodne pogone u Njemačkoj, Škotskoj i Švedskoj/Thinkstock

Investicija u tvornicu vrijedna je između 35 i 40 mil. eura i Sloveniji će donijeti oko 200 novih radnih mjesta.

Vodeći svjetski proizvođač industrijskih robota japanska korporacija Yaskawa Electric odlučila je da će svoju novu tvornicu za europsko tržište izgraditi u Sloveniji, a vijest o tome prvi je objavio premijer Miro Cerar na društvenim mrežama, nakon što su ga nazvali iz japanske kompanije. Slovenija je, kako navodi Delo, investiciju japanskog proizvođača osigurala u jakoj međunarodnoj konkurenciji jer su zanimanje pokazivale i druge zemlje, poput Slovačke, Češke i Poljske.

Na kraju su u izboru ostali Poljska i Slovenija, koja je pobijedila vjerojatno i zbog toga što u Ribnici, u jugoistočnom dijelu zemlje, već posluju pogoni Yaskawe. Tvrtke Yaskawa Slovenija i Yaskawa Ristro od 1996. u vlasništvu su japanske kompanije i trenutno zajedno zapošljavaju gotovo 200 osoba, te bilježe snažan rast prodaje, a prihodi im iznose 40-ak milijuna eura godišnje. Cerar je nedavno izjavio da njegova vlada nastoji stvoriti u Sloveniji bolje poslovno okruženje koje će privući strane investitore s područja naprednih tehnologija, pa i Yaskawu.

 

270milijuna

eura dobit je Yaskawe u prošloj financijskoj godini

Slovenski poticaji
Investicija u tvornicu industrijskih robota vrijedna je između 35 i 40 milijuna eura i Sloveniji će donijeti oko 200 novih kvalitetnih radnih mjesta. Hubert Kosler, direktor pogona u Ribnici, nije želio otkriti lokaciju nove tvornice.  "Ribnica je jedna od opcija, ali i druge lokacije mogu biti dobre za ovaj projekt", rekao je Kosler, dodajući kako je izuzetno važno da Japanci neće samo izgraditi tvornicu, već će u Sloveniji smjestiti istraživanje i razvoj. Prema sadšnjim planovima, tvornica će se početi graditi do kraja sljedeće godine, a prvi roboti bit će proizvedeni 2018. ili 2019., dok su ključna tržišta za robote iz Slovenije Europa, Bliski istok i Afrika. Japanski izravna ulaganja u Sloveniji na kraju 2013. godine dosegnula su 44,4 milijuna eura.Yaskawa Ristro u Ribnici već proizvodi petinu robota za Yaskawa Europa, koja ima 13 podružnica.

Japansku investiciju Slovenija će morati poduprijeti sa 10 do 25 posto vrijednosti, nedavno je objasnio državni tajnik u Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju, Aleš Cantarutti, koji je u ožujku boravio u japanskom sjedištu Yaskawe.  Poticaji koji će dati Slovenija bit će osigurani u proračunu za 2017. odnosno 2018. godinu, riječ je ipak o daleko najvećem stranom ulaganju u Sloveniji u posljednjih nekoliko godina.Yaskawa Electric Corporation, kompanija koja je izumila koncept mehatronike, bilježi gotovo tri milijarde eura godišnjeg obujma poslova. Sjedište tvrtke nalazi se u Kitakyushu. Osim tvornice u Ribnici, kompanija u Europi ima proizvodne pogone u Njemačkoj, Škotskoj i Švedskoj, a europska je sjedište u Njemačkoj, u Eschbornu, a usto ima nekoliko tvornica u Japanu, Kini, Indiji, SAD-u, Kanadi, Meksiku i Brazilu.

Poznati po Motomanu
Yaskawa je diljem svijeta instalirala više od 330.000 različitih robota, uključujući robota za posebne namjene (zavarivanje, paletiranje, bojanje i čišćenje, te rješenja za zavarivanje po sustavu ključ u ruke itd). Prije svega, japanska kompanija je poznata po liniju industrijskih robota Motoman.Financijski pokazatelji govore da je riječ o kompaniji koja solidno posluje i generira prosječan povrat od 12,8 posto u odnosu na ulaganje, dok je dobit ostvarena u prošloj fiskalnoj godini iznosila više od 36 milijardi jena (oko 270 milijuna eura). 

Približavanje kupcima

Japanske pohvale slovenskom timu
"Yaskawina tim u Sloveniji jedan je od najdinamičnijih, ima iznimne vještinu i zato je ozbiljan kandidat za nove investicije", rekao je u listopadu prošle godine Bruno Schnekenburger, predsjednik Yaskawe Robotics Europe. On je najavio jačanje poslovanja u Europi gdje se žele približiti kupcima i proizvodnju industrijskih robota povećati sa 25.000 na 30.000 godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close