Japan s najgorim trgovinskim rezultatom u mjesecu rujnu od 1979.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 14:50
Epa

Japan je u rujnu zabilježio najlošije rezultate u vanjsko-trgovinskoj razmjeni u tome mjesecu u posljednjih više od 30 godina, zbog globalnog gospodarskog usporavanja i teritorijalnog spora s Kinom.

Japan je u rujnu zabilježio najlošije rezultate u vanjsko-trgovinskoj razmjeni u tome mjesecu u posljednjih više od 30 godina, zbog globalnog gospodarskog usporavanja i teritorijalnog spora s Kinom.
Trgovinska bilanca, prema najnovijim podacima tamošnje vlade, u rujnu je iskazala manjak od 558,6 milijardi jena (7,0 mlrd. američkih dolara), dok je u istom mjesecu godine ranije ostvaren višak od 288,8 milijardi jena. Manjak proizlazi iz oštrog pada izvoza u tome mjesecu na godišnjoj razini, od čak 10,3 posto.

Riječ je o prvom rujanskom trgovinskom manjku od 1979. godine kada su se počele voditi odgovarajuće statistike, a posljedica je pada potražnje za čitavim nizom proizvoda, od kemikalija i automobila do medicinskih proizvoda i računalnih dijelova.

Time je trgovinski manjak u prvi šest mjeseci tekuće fiskalne godine, koja traje od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine, dosegnuo 3.220 milijardi jena, što je najveći polugodišnji trgovinski manjak u više od tri desetljeća.

Japanski uvoz u rujnu je uvećan 4,1 posto zbog većeg uvoza energenata nakon nuklearne katastrofe povezane s tsunamijem, koji su pogodili zemlju u ožujku prošle godine, iznudivši zatvaranje tamošnjih nuklearnih postrojenja. Nekoć je struja proizvedena u tamošnjim nuklearkama podmirivala oko trećinu energetskih potreba te otočne zemlje.

Uz mukotrpan oporavak od teške atomske krize, treće najveće svjetsko gospodarstvo snažno pogađa i dužnička kriza u eurozoni, slabljenje potražnje iz Kine i snažan jen.

Izvoz u Kinu, najvećeg japanskog trgovinskog partnera, sunovratio se čak 14,1 posto, pogođen padom potražnje za japanskim brendovima na području industrijskih strojeva i automobilske industrije, čemu je negativno pridonijelo i šire usporavanje kineskog gospodarstva.

Trgovinske rezultate pritisnule su i slabije isporuke u SAD, najveće svjetsko gospodarstvo.

Goleme štete nanio je i spor Tokija i Pekinga oko teritorijalnih voda, izazvavši otkazivanje tisuća letova, dok su tri najveća japanska proizvođača automobila izvijestila o oštrom padu prodaje u Kini u rujnu. Toyota je pritom najgore prošla, zabilježivši pad prodaje od čak 48,9 posto na godišnjoj razini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close