Japan počinje prihvaćati geotermalnu energiju

Autor: The New York Times , 04. studeni 2012. u 22:00
Termalno područje Daifunto u blizini grada Yuzawe na sjeveru

Korištenje termalne energije ugrožava termalne izvore.

Šezdesetdevetogodišnji Tarobee Ito čuva obiteljsko nasljeđe koje je preživjelo više od 12 generacija. On je, naime, voditelj Tarobee Ryokana, tradicionalnih japanskih toplica, jednih od desetak takvih u termalnoj regiji Oyasu u blizini grada Yuzawe u prefekturi Akita na sjeveru Ajpana.

No bijela para koja izvire iz termalnih izvora privukla je i građevinske tvrtke koje u planinskom predjelu u blizini njegova objekta, inače državnog spomenika, žele sagraditi geotermalnu elektranu. "Obećali su da će obustaviti gradnju ako u bilo kojem trenutku primijete promjene u dotoku iz izvora", kaže Ito. Vlada strašan pritisak da se iskoristi termalni potencijal te regije. Japan se s dodatnim izvorima energije bori još od ožujka prošle godine, kad je tsunami izazvan potresom uništio nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi. Tada su ugašena 54 japanska nuklearna reaktora, a samo su dva nastavila s radom. Nuklearne su elektrane proizvodile 30 posto električne energije u Japanu, a zbog gašenja reaktora došlo je do nestašice energije. Prema podacima Međunarodne udruge za geotermalnu energiju, Japan je na trećem mjestu, iza Indonezije i Amerike, po zalihama geotermalne energije, no po proizvodnji se nalazi tek na osmom mjestu. Japanska je vlada najavila da će do 2030. utrostručiti količinu energije iz obnovljivih izvora, među koje spadaju i geotermalni izvori.

Ove je godina vlada uložila 9 milijardi jena ili 115 milijuna dolara u analize razvoja geotermalne energije te najavila da će u nastavak analize sljedeće godine uložiti još 7,5 milijardi jena. Također je ove godine izdvojila 6 milijardi jena za program pomoći tvrtkama koje se bave razvojem geotermalne energije te za nastavak tog programa traži još 9 milijardi jena. Prva geotermalna elektrana u Japanu otvorena je u prefekturi Iwate, koja graniči s prefekturom Akita, još 1966. Danas u Japanu postoji 17 geotermalnih elektrana. Zbog ekoloških je razloga 1974. godine obustavljen daljnji razvoj elektrana tog tipa. Postojeće geotermalne elektrane proizvode 535 megavata energije, što je oko 0,2 posto ukupne proizvodnje energije u zemlji. Međutim, potencijal je golem. U Japanu bi se, prema jednom vladinu izvještaju, moglo razviti više od 20 gigavata geotermalne energije. "Za razliku od energije vjetra i sunca, čija iskoristivost ovisi o vremenskim uvjetima, geotermalna je energija stabilna što se proizvodnje tiče", kaže Keiichi Sakaguchi, voditelj programa za istraživanje geotermalne energije pri Državnom institutu za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju. No otprilike 80 posto geotermalnih zaliha Japana nalazi se u područjima koja pripadaju nacionalnim parkovima i spomenicima.

Vlada je u ožujku ukinula zabranu kako bi se na pet novih lokacija u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima mogli graditi geotermalni projekti. "Mnogi građani podupiru razvoj geotermalne energije jer nas odvaja od susjednih općina", kaže sedamdesetsedmogodišnji Shoji Sato, voditelj Vijeća za poticanje geotermalnog razvoja grada Yuzawe. No ističe da su vlasnici toplica u Oyasuu zabirnuti "jer se boje da će elektrane crpjeti tone i tone termalne vode u blizini njihovih izvora". Japanska naftna tvrtka Idemitsu Kosan zadužena je za razvoj geotermalnog projekta u Akiti. Idemitsu će bušiti probni izvor do dubine od 1500 metara kako bi izmjerio količinu i temperaturu termalne vode i zaliha pare. U prefekturi Fukushima planirana je gradnja drugog većeg geotermalnog projekta. Tamošnje udruge toplica provode analizu stanja. Sakaguchi kaže da su se zbog iskorištavanja geotermalne energije izvan Japana već ugasila dva izvora, no "tehnologija prepoznavanja podzemnih kretanja i simulacija toliko su napredovale u proteklih dvadeset godina da je rizik znatno niži".

Yuriko Nagano

Komentirajte prvi

New Report

Close