Japan planira milijardu dolara pomoći za Ukrajinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2014. u 15:02
Foto: Thinkstock

Japan planira osigurati gotovo milijardu dolara financijske pomoći za Ukrajinu, objavila je u petak javna televizija NHK.

Japan planira osigurati gotovo milijardu dolara financijske pomoći za Ukrajinu, objavila je u petak javna televizija NHK.

Premijer Shinzo Abe najavit će pomoć idućeg tjedna na sastanku skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u Nizozemskoj, na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti, objavila je televezija NHK.

Pomoć Tokija uključivat će kredite i druge oblike financijske pomoći u ukupnom iznosu od 100 milijardi jena (977 milijuna dolara) za infrastrukturu i druge javne projekte u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), navodi se u priopćenju.

"Važno je poboljšati ukrajinsko gospodarstvo kako bi se pronašlo mirno rješenje za tamošnju situaciju", kazao je japanski premijer u srijedu u parlamentu.

Japan se pridružio Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima u jačanju pritiska na Moskvu, pri čemu kriza u Ukrajini zahtijeva od japanskog premijera pažljivo balansiranje budući da se od preuzimanja vlasti krajem 2012. više puta sastajao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom a bio je i jedini zapadni premijer na Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju.

Japanski čelnik želi proširiti gospodarske odnose s Rusijom ali izoliranje Putina zbog Krima moglo bi minirati osjetljive pregovore.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da obustavlja pregovore s Rusijom o ublažavanju uvjeta za izdavanje viza i da neće pokretati pregovore o novom investicijskom sporazumu.

Komentirajte prvi

New Report

Close