Japan planira 12,7 milijardi dolara poticaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 12:50
Yoshihiko Noda (EPA)

Premijer Yoshihiko Noda sazvat će izvanrednu sjednicu vlade na kojoj će zatražiti poticaje

Japanski premijer zatražit će danas od svojih ministara da u svoje planove uračunaju i poticaje za gospodarstvo u vrijednosti do 1.000 milijardi jena (12,7 milijardi dolara), objavili su mediji.
Yoshihiko Noda sazvat će izvanrednu sjednicu vlade na kojoj će zatražiti poticaje, objavile su dnevne novine Yomiuri Shimbun.

Novac će se vjerojatno iskoristiti za poticaje kompanijama u energetskom i sektorima povezanim za zaštitom okoliša, te za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i za obnovu područja pogođenih prošlogodišnjim tsunamijem, navodi se u izvješću. Budući da će se poticaji financirati iz diskrecijskih proračunskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, vlada neće morati prethodno tražiti odobrenje parlamenta, piše list.

Novine Asahi Shimbun objavile su na svojoj internetskoj stranici izvješće sličnog sadržaja, istaknuvši da će uobičajena procedura parlamentarnog odobravanja poticaja biti složena budući da je parlament duboko podijeljen a stranka premijera Node ima tek tijesnu većinu. Medijska izvješća objavljena su nekoliko mjeseci nakon što je Noda bio prisiljen obećati prijevremene izbore kako bi oporbena stranka zauzvrat poduprla prijedlog zakona koji je predviđao udvostručenje stope poreza na promet (PDV).

Vlada je tim zakonom pokušala djelomice zakrpati ogromnu rupu u proračunu, uz potporu međunarodnih institucija, medija i većine domaćih komentatora, iako je u javnosti bio jako nepopularan.

Komentirajte prvi

New Report

Close