Japan nudi jeftinije aute, a Europa svinjetinu, sir i vino

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2016. u 16:25
Foto: DPA/PIXSELL

Japan je drugi europski trgovinski partner u Aziji po važnosti, a prošle godine trgovinska razmjena iznosila je 116,5 milijardi eura.

Nakon što je Japan prošlog tjedna ratificirao Transpacifički sporazum unatoč najavi Donalda Trumpa da će povući američki potpis s tog ugovora, japanska vlada mnogo očekuje od sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (EU).

Prema navodima Reutersa, taj bi sporazum mogao biti zaključen već za 10-ak dana. "Premijer Shinzo Abe rekao je kako je cilj postići sporazum ove godine", ističe dužnosnik japanske vlade koji je želio ostati anoniman. Kako navode mediji, Japan u pregovorima sa EU zahtijeva smanjenje carina na automobile, automobilske dijelove i elektroničke uređaje. Naime, Japan je drugi trgovinski partner EU u Aziji po važnosti, odmah nakon Kine.

Prema podacima Eurostata, ukupna trgovina između Japana i EU lani je vrijedila 116,5 milijardi eura. Od toga je EU uvezla japanske robe za gotovo 60 milijardi eura, a izvezla svoje za 56,6 milijardi eura. Europa dominantno uvozi strojeve i transportnu opremu s lanjskom vrijednošću od 39,7 milijardi eura. Prema navodima lista Nikkei, Bruxelles je spreman ukinuti 80 posto nameta na proizvode japanske auto-industrije, ali vlada u Tokiju želi veću liberalizaciju trgovine u tom segmentu.

Tokio također želi da se japanskim kompanijama omogući lakše poslovanje u Europi.  S druge strane, Europa bi voljela vidjeti ukidanje carina na prehrambene proizvode, poput sira i vina te niže carine na svinjetinu. Bruxelles pokušava ispregovarati i ukidanje carina na uvoz europskih automobila. Japanska vlada pak nudi da se europskim kompanijama olakša sudjelovanje u izgradnji u javne svrhe, piše Nikkei. Kako dodaje taj poslovni list, europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström sljedeći će tjedan posjetiti Tokio kako bi se susrela sa ministrom vanjskih poslova Fumio Kishidom.  
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close