Japan i Kina najglasniji u osudi Trumpovih carina

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2018. u 22:00
Američki predsjednik Donald Trump/REUTERS

Kanada i Meksiko za sada su izuzeti, a izuzeće će moći tražiti i Europska unija i Brazil.

Velike azijske zemlje oštro su u petak reagirale na odluku američkog predsjednika o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, upozorivši na štetu koju će to nanijeti njihovim odnosima, a odluku su loše primili i EU te Velika Britanija.

Japan je priopćio da će taj potez imati "veliki utjecaj" na inače bliske bilateralne odnose, dok Kina ističe da mu se "odlučno protivi". Južna Koreja razmatra slanje pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), prenose agencije. Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijenit će štetu od tog američkog poteza i "čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese", priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Ignorirajući opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnost od izbijanja trgovinskog rata, američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak odluku o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Carine će stupiti na snagu za 15 dana.

No, Kanada i Meksiko bit će izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. I druge zemlje moći će tražiti izuzeće od carina. Britanski ministar trgovine Liam Fox izjavio je da SAD poduzima krivi pristup te da bi bilo "apsurdno" da Britanija bude zahvaćena tim carinama. Europska unija je priopćila da bi također trebala biti izuzeta od tih carina. 

Oglasio se WTO

Ne znaju kakav je temelj
Članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) još uvijek imaju vremena za raspravu o američkoj odluci o uvođenju carine na aluminij i čelik, a na njima je da odluče što će biti nakon toga, izjavio je u petak glasnogovornik WTO-a Dan Pruzin. "Članica koja poduzme neku mjeru obvezna je obavijestiti o njoj. Naime, ne znamo kakav je zakonski temelj za američke mjere, pa ne mogu komentirati je li Amerika obvezna ili nije obavijestiti WTO o njima", kazao je Pruzin.

Komentirajte prvi

New Report

Close