Japan: 225 milijardi USD za vojnu opremu

Premijer Shinzo Abe/REUTERS Premijer Shinzo Abe/REUTERS

Regionalni poredak doveden je u pitanje, tvrdi premijer Abe.

Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme kako bi podupro američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Planovi su jasan pokazatelj japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vojne snage a Rusija pojačava pritisak na SAD. Japan će tijekom sljedećh pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu.

"SAD ostaje najmoćnija svjetska nacija, no rivaliteti država izbijaju na površinu i uviđamo važnost strateškog natjecanja s Kinom i Rusijom koje dovode u pitanje regionalni poredak", navodi se u nacrtu programa obrane vlade premijera Shinzoa Abea.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i zrakoplove u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje i ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara uz 42 zrakoplova koja već posjeduje. Od toga 18 zrakoplova može slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na otocima na rubu Istočnog kineskog mora. 

Narudžba zrakoplova pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om. Predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na japanska vozila, zahvalio je Abeu na kupovini zrakoplova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve