Janša tvrdi da je istraga protiv njega politički motivirana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2013. u 16:11
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je u utorak da se istraga o financijskom stanju koja se vodi protiv njega i osoba koje su s njim povezane vodi bez ikakvog opravdanja i da je politički motivirana.

 Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je u utorak da se istraga o financijskom stanju koja se vodi protiv njega i osoba koje su s njim povezane vodi bez ikakvog opravdanja i da je politički motivirana.

"Radi se o tajnom predkaznenom postupku bez ikakva zakonskog utemeljenja", rekao je Janša na konferenciji za novinare, komentirajući pokretanje istrage specijalnog tužiteljstva protiv njega, njegove supruge Urške i još nekih osoba koje su u vezi s Janšom o financijskoj imovini za koju se sumnja da je stečena nezakonito pa bi mogla biti blokirana ili zaplijenjena.

"Zamislite obrnutu situaciju, u kojoj bih ja bio predsjednik vlade, a državni tužitelj dobio nalog da policija mora detaljno pratiti Alenku Bratušek ili Boruta Pahora. U tom bi se slučaju pisalo o državnom udaru, totalitarizmu i slično, a sada toga nema", rekao je Janša, dodajući da u njegovu slučaju nije ispunjen nijedan uvjet za provođenje financijske istrage kojom ga se pokušava politički pratiti i diskreditirati te da je u okviru istrage bio saslušan i vrtlar kod kojega je kupio neke biljke.

"Ne protivim se istrazi o izvorima moje imovine koje sam poreznoj upravi već pojasnio, ali mi smeta da se to događa u godini kad se očito približavamo prijevremenim izborima i da organi gonjenja operativno istražuju lidera oporbe iza kojega stoji 300.000 glasova birača. U nekim drugim državama to bi izazvalo drukčije reakcije", rekao je Jnaša na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da se prema anonimnom izvoru iz tužiteljskih redova, koje je prenio njegovoj stranci blizak tjednik "Demokracija", odvija akcija čiji je cilj da se on kao predsjednik najjače oporbene stranke "uguši" različitim sudskim postupcima, ako ga se i ne bude moglo inkriminirati. "Toj gospodi poručujem da mene neće ugušiti, ali da guše demokraciju i vladavinu prava", rekao je Janša.

Slovenski mediji u utorak su objavili da je krajem listopada protiv Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora.

Istraga koju je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo i u koju su uključeni policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada ove godine i Janšinu 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima, te austrijski računi Jože Zagožena koji je sa Janšom bio osuđen na zatvorsku kaznu u slučaju Patria na prvostupanjskom sudu u Ljubljani, ali je u međuvremenu umro.

Istražujući imovinu predsjednika parlamentarnih političkih stranaka slovenska protukorupcijska komisija je početkom ove godine u svom nalazu utvrdila da se Janšino imovinsko stanje u vrijeme kad je obavljao javne funkcije za najmanje 230.000 eura razlikuje od imovine koju je prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Spekulira se da se imovina i gotovina koje spominje protukorupcijska komisija odnose na trgovinu oružjem iz početka 90-ih godina i mito finskog proizvođača oklopnih vozila Patria, zbog čega je Janša već osuđen na prvostupanjskom sudu na dvije godine zatvora i visoku novčanu kaznu. On sam negira spomenute tvrdnje i optužbe. Zbog nalaza protukorupcijske komisije Janšu je u ožujku ove godine parlament smijenio s dužnosti premijera, a njegova vlada je onda pala.

Komentirajte prvi

New Report

Close