Janša: Osuđujuća presuda neodrživa, to je montirani proces

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 17:52
Photo: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, kojega je prvostupanjski sud u Ljubljani u srijedu osudio na dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne, nazvao je takvu presudu neodrživom i političkom.

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, kojega je prvostupanjski sud u Ljubljani u srijedu osudio na dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne, nazvao je takvu presudu neodrživom i političkom.

"Takva presuda predstavlja sramotu za cijelu državu i neće se moći održati", rekao je Janša na konferenciji za novinare, dodavši da se radilo o "montiranom procesu" iza kojega vidi svoje političke protivnike.

On je rekao da je presuda bila "napisana unaprijed u političkim Murglama", čime je aludirao na nekadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana koji živi u ljubljanskom kvartu Murgle i njegov krug, te svoje političke konkurente na ljevici.

Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je u srijedu krivima oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke "Rotis" Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabave oklopnih vozila finske "Patrije" za slovensku vojsku te Janšu osudio na dvije godine zatvora, a ostalu dvojicu na 22 mjeseca.

Prilikom izricanja presude, sutkinja Barbara Klajnšek rekla je da se sud pri izricanju presude držao zakona i iznesenih dokaza, te da su svjedoci i sudu predočeni dokumenti potvrdili navode iz optužnice.

Time je Janši, Krkoviču i Črnkoviču u cijelosti dokazana krivnja, rekla je Klajnšek, odbivši tezu obrane da na sudu nije bilo nikakvih konkretnih dokaze za osuđujuću presudu. Klajnšek je navela da su Janez Janša, Tone Krkovič i Ivan Črnkovič bili svjesni svojih postupaka kojim su omogućili finskom proizvođaču da dobije velik posao u Sloveniji.

Prema obrazloženju presude, Janša je kao premijer 2006. godine preko posrednika prihvatio ponudu o nagradi ako posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura, dobije Patria, u čemu su sudjelovala i ostala dvojica osuđenih, a to su učinili iz koristoljublja.

Uz zatvorske kazne, sud je svoj trojici izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura svakome, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju "Patria".

Črnkovič je vlasnik tvrtke koja je bila podizvođač "Patrije" u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, djelovao na Janšu kako bi posao, vrijedan 278 milijuna eura, bio dodijeljen Patriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close