Janša čeka odluku Suda o aferi Patria

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2014. u 22:00
Janša i dalje ustraje na tome da je riječ o političkom procesu/ P. Glebov/PIXSELL

Sud nije objavio odluku već će je pismeno uputiti strankama u postupku.

Pred ljubljanskim Višim sudom jučer je završena rasprava o žalbi na prvostupanjsku presudu bivšem premijeru Janezu Janši i suučesnicima u aferi Patria.

Sud nije objavio odluku već će je u roku od 30 dana, a možda i nešto dužem, pismeno uputiti strankama u postupku.Glavni akter, sada slovenski oporbeni čelnik Janša izjavio je po završetku današnjeg postupka da odugovlačenje žalbenog postupka na prvostupanjsku presudu kojom je lani osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcijske afere Patria svjedoči da je proces politički motiviran te iznio mišljenje da će prvostupanjska presuda pasti.

U svojoj raspravi na Višem sudu Janša je rekao da je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na zatvor konfuzna i da nigdje ne vidi dokaza da je uistinu primio mito od Patrije ili obećanu nagradu, a da se s predstavnicima Patrije nije nijednom sastao."Odluku Višeg suda na našu žalbu očito će se nastojati što više približiti izborima za Europski parlament, što je dodatni znak da se od samoga početka radi o političkom procesu", rekao je Janša nakon završetka postupka pred senatom Višeg suda u Ljubljani, pred kojim su obrana i tužiteljstvo iznijeli svoje poglede na žalbeni proces.

U lipnju prošle godine prvostupanjski sud u Ljubljani Janšu je proglasio krivim što je primio "obećanje nagrade" od finske tvrtke Patria, u vrijeme kad je bio premijer 2006. godine, za posao isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku koji je dobila finska tvrtka.Janša, koji cijelo vrijeme tvrdi da se radi o političkom "konstruktu" i izmišljenim optužbama iza kojih stoje njegovi politički protivnici, tom je prilikom osuđen na dvije godine zatvora i plaćanje novčane kazne od 37.000 eura. Istom novčanom kaznom i zatvorom od po 22 mjeseci zatvora tada su osuđeni i nekadašnji brigadir slovenske vojske Anton Krkovič te Ivan Črnkovič, direktor tvrtke Rotis koja je bila posrednik između Patrije i naručitelja vozila za slovensku vojsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close