Janković u Ljubljani gradi zatvoreni olimpijski bazen

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2019. u 22:00
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković tvrdi da će prvi zatvoreni olimpijski bazen biti gotov 2021./G. Kovačić/B. Ščitar/PIXSELL

Uz bazen, izgradit će se velika gimnastička dvorana, manja sportska dvorana i fitness centar.

Prema najnovijim najavama gradonačelnika Zorana Jankovića, Ljubljana i posebno ljubljanski plivači mogu očekivati da će 2021. konačno zaplivati u prvom zatvorenom olimpijskom bazenu u glavnom gradu Slovenije.

Janković i Angelo Žigon, direktor tvrtke Elea iC, pred kraj prošle godine potpisali su ugovor o izradi projektne dokumentacije za sportski park Ilirija, piše Dnevnik. Janković očekuje da će dokumentacija za dobivanje građevinske dozvole biti spremna ove godine, a izgradnja bi trebala početi 2020. i završiti 2021. godine. Prema riječima gradonačelnika, izgradnja sportskog parka Ilirija temeljit će se na ideji arhitekta Petra Lorenza, koju je povjerenstvo izabralo kao najbolju još 2001. godine.

Žigon je objasnio da će taj projekt biti obnovljen. "Gospodin Žigon je jamstvo da će ovaj projekt biti izrađen u duhu modernog vremena, iako je osnovna ideja stara gotovo 20 godina", rekao je Janković, očekujući od Žigona da će novi objekt biti moderan, lijep, funkcionalan i da će svi će građani uživati u pogledu na njega. Izgradnja pokrivenog olimpijskog bazena prvobitno je planirana u sklopu projekta Plivačko-gimnastičkog centra Ilirija, koji je predviđao i trgovački centar.

 

32 milijuna

eura stajat će gradnja ljubljanskog bazena

Projekt je sada ograničen samo na sportske sadržaje. Prema riječima Angela Žigona i Zorana Jankovića, u sportskom parku bit će zatvoreni olimpijski bazen, velika gimnastička dvorana, manja sportska dvorana i fitness centar. Iako je u početku projekt predviđao oko 950 parkirnih mjesta, taj broj je sada smanjen na 300 do 400. Janković je priznao da se ne bi opirao doprinosu države u izgradnji zatvorenog bazena, ali da će i bez tog novca u proračunu osigurati potrebna sredstva.

U proračunu za 2019. godinu vrijednost projekta procijenjena je na 32,3 milijuna eura. "U općinskom proračunu za 2019. godinu predviđeno je 400.000 eura za pripremu projektne dokumentacije, studija i elaborata, te za dobivanje građevinske dozvole", objasnili su autori gradskog proračuna. Za građane Ljubljane važna je sudbina plivačkog centra sa zatvorenim olimpijskim bazenom. Prema istraživanju agencije Ninamedia prije nedavnih lokalnih izbora, gotovo 80% ispitanika je potvrdno odgovorilo na pitanje treba li Janković nastaviti s tim projektom ako bude ponovno izabran za gradonačelnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close