Janković pod pritiskom banaka prodaje dionice Mercatora

Autor: Suzana Varošanec , 15. srpanj 2013. u 09:00
Zoran Janković većinski je vlasnik KLM Ulaganja/D. Puklavec/PIXSELL

KLM Ulaganja, tvrtka bivšeg čelnika slovenskog trgovačkog lanca, prisiljena je prodavati imovinu ispod cijene.

Tvrtka KLM Ulaganja u većinskom vlasništvu Zorana Jankovića u dogovoru sa svojim vjerovnicima – bankama – prodala je na burzi dio svojih dionica u trgovačkom lancu Mercator.

Potvrdio je to Damijan Janković, koji vodi KLM Ulaganja. Tim potezom paket dionica Mercatora u vlasništvu Jankovićevog KLM Ulaganja smanjen sa 1,63 na 1,58 posto. Prodajom dionica Mercatora na Ljubljanskoj je burzi Jankovićeva tvrtka dobila 125.000 eura, odnosno 104 eura po dionici. Inače, Agrokor i Mercator u lipnju su potpisali kupoprodajni ugovor kojim je definirano da Agrokor preuzima 53 posto vlasničkog udjela Mercatora za 120 eura po dionici (240 milijuna eura), dakle po nešto višoj cijeni od trenutne. "Pri donošenju odluke o prodaji uračunati su i troškovi financiranja, koji će nastati unutar prve godine od preuzimanja. Agrokor će prema javnim informacijama ponudu za preuzimanje Mercatora objaviti u roku od 9 do 12 mjeseci", kaže Janković dodajući da trenutna tržišna cijena uključuje troškove financiranja za to razdoblje.

Iz toga proizlazi da trenutačna cijena odražava očekivanja u pogledu cijene preuzimanja, odnosno 120 eura po dionici, umanjene za financiranje za razdoblje.KLM ulaganja, projektna tvrtka, koja ne obavlja druge poslove, ima samo dividendu Mercatora, te kamate i troškove koji proizlaze iz financiranja kupnje dionica."Tvrtka ima ukupno 11 milijuna eura obveza, od čega devet milijuna bankama te dva milijuna eura Zoranu Jankoviću."

Komentirajte prvi

New Report

Close