Janez Janša osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja finskog mita

Autor: Tomislav Oharek , 05. lipanj 2013. u 22:00
Janeza Janšu je ispred zgrade suda dočekalo oko 500 pristaša/Petar Glebov/PIXSELL

Osim Janše, sud je presudio da 22 mjeseca u zatvoru moraju provesti i brigadir Toni Krkovič i poduzetnik Ivan Črnkovič.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, brigadir slovenske vojske Toni Krković i vlasnik tvrtke Rotis Ivan Črnković krivi su za nezakonito posredovanje prilikom nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku od finske Patrije. Kako je presudio prvostupanjski sud u Ljubljani Janša će zbog toga morati u zatvor na dvije godine, a Krkovič i Črnković na 22 mjeseca, a svaki još mora platiti 37.000 eura novčane kazne.

Udarac i za SDS
Kako javljaju slovenske Finance, okrivljenici su presudu dočekali odmahivanjem glavom i slijeganjem ramenima. Pred sudom u Ljubljani se prema procjenama u trenutku izricanja presude okupilo oko 500 ljudi, mahom Janšinih pristaša i članova njegove stranke koji su prosvjedovali protiv presude i skandirali "Janša, Janša" i  "Ukrajina, Ukrajina". Potporu vlasniku Rotisa Ivanu Črnkoviču ispred zgrade suda došlo je iskazati nekoliko zaposlenika koji su razvili transparent na kojem je pisalo "Zatvorite lopove, a ne poštene poduzetnike". Iako nije bilo incidenata, Slovenci nisu ništa prepuštali slučaju pa je prosvjednike okupljene ispred zgrade suda u Ljubljani budno motrilo dvadesetak pripadnika specijalnih snaga slovenske policije. Osuđenu trojicu se teretilo da su sudjelovali u korupcijskoj afere u kojoj je Patria obećala i dijelom isplatila nezakonite provizije za posao sklopljen sa slovenskom vojskom. Janša je, prema nepravomoćnoj presudi, primio mito za sebe i svoju stranku SDS od finske kompanije za sklapanje ugovora o nabavi 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku vrijednih 278 milijuna eura. Črnkovič je, pak, vlasnik tvrtke koja je bila podizvođač Patrije u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, djelovao na Janšu kako bi velik posao bio dodijeljen Patriji.

 

Pojbić

Osuditi nekoga bez ikakvih dokaza velik je fijasko našeg pravosuđa

Svi optuženi od početka procesa tvrdili su da su nedužni i pobijali optužnicu. Janša je, pak, proces ocijenio političkim te tvrdio da ga se aferom pokušalo odstraniti iz političkog života. Isticao je kako  eventualna osuđujuća presuda protiv njega ne bi bila održiva te da je spreman za dokazivanje svoje nevinosti otići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.U ovom slučaju su, osim Janše, Krkoviča i Črnkoviča, optuženi i poduzetnik Walter Wolf te Franc Zagožen iz Janšinog SDS-a. Wolf je sudu nedostupan, a Zagoženov proces je izdvojen zbog njegove teške bolesti.Kako je javio slovenski Dnevnik, pristaše su nepravomoćno osuđenog bivšeg premijera po izlasku iz sudnice dočekali pljeskom i uz zagrljaje. Janša je ponovno istaknuo kako je riječ o političkom procesu, a u komentarima presude rezolutni su bili članovi njegove stranke. Tako je za parlametarnog zastupnika Janšinog SDS-a Marijana Pojbiča presuda apsolutno neprihvatljiva."Osuditi nekoga bez ikakvih dokaza velik je fijasko našeg pravosuđa", rekao je slovenskoj novinskoj agenciji STA Marijan Pojbič. Njegov kolega Branko Grims je pred zgradom suda u Ljubljani najavio izvanrednu sjednicu parlamenta.

Hrvatski slučaj pod tepihom
Inače još u veljači prošle godine u hrvatskim medijima je objavljen dio finskog policijskog izvještaja u slovenskom ogranku istrage u kojem se 31. listopada 2007. navodi kao datum do kojeg je Patria u Hrvatskoj isplatila 1,597.065 eura mita za sklapanje posla kupoprodaje borbenih oklopnih vozila. Iako izvještaj u postocima navodi iznose koje su navodno primali Walter Wolf i Jure Cekuta, zastupnici i posrednici između Patrije i slovenske vlade te Wolfgang Riedl, Patrijin posrednik u Sloveniji i Hrvatskoj u Finskoj, a ni u Hrvatskoj nisu podignute optužnice za davanje ili primanje mita.

Komentirajte prvi

New Report

Close