Jadransko brodogradilište Bijela povećalo polugodišnji prihod na 8,3 milijuna eura

Autor: Tomislav Oharek , 26. srpanj 2013. u 17:45
U škveru je zaposleno 509 radnika/JB BIJELA

Iz brodogradilišta je u proteklih pet godina u Hrvatsku izvezeno više od tri milijuna eura vrijednih proizvodnih usluga.

Dok se hrvatska brodogradnja i dalje pokušava repozicionirati i pronaći novi kurs, crnogorsko Jadransko brodogradilište Bijela nema tih problema.

Štoviše,  u prvom tromjesečju ove godine volumen proizvodnje povećan je za 83 posto, a polugodišnji prihod kompanije porastao je na  8,3 milijuna eura. Kako je za podgoričku Pobjedu rekao predsjednik Uprave brodogradilišta Stanko Zloković, ovakav poslovni rezultat ostvaren prvenstveno zahvaljujući mjerama štednje, dovođenjem velikih kompanija, poput MSC-a, ali i cjenovnoj politici koju su uskladili sa uvjetima na tržištu. Uspjeh kompanije utoliko veći, kazao je Zloković, jer su imali neusporedivo manju podršku države u odnosu na europska brodogradilišta."Podrška države nije izostala posebno u rješavanju osiguravanja kredita Svjetske banke kojim bi se riješili 60.000 tona grita, koji se koristi za vanjsko pjeskarenje, iz kruga kompanije, a koji je spakiran i uklonjen s prvotne lokacije. Mnogo smo radili na realizaciji projekta formiranja zajedničkog preduzeća sa Porto Montenegrom, odnosno Adriatik marinom, koje bi se bavilo remontom jahti i megajahti.

Nažalost, zbog krize oni nisu bili u stanju samostalno ući u realizaciju projekta, već trenutno traže strateškog partnera i kvalificiranog operatera. Nadamo se da će u budućnosti ovaj projekat zaživjeti. Naše smo obveze ispunili lani, oslobodili smo 26.000 metara kvadratnih zemljišta, radionički dio i jugoistočni gat od  grita i pribavili neophodne urbanističko-tehničke uvjete", objasnio je Zloković.Predsjednik Uprave Jadranskog brodogradilišta Bijela istaknuo kako se nije odustalo od privatizacije poduzeća i dodao kako vlada velik interes renomiranih svjetskih kompanija za Jadransko brodogradilište, iako nije precizirao o kojim je kompanijama riče. Ipak, Zloković smatra kako ponuda nizozemske kompanije Damen, koja se svojevremeno spominjala kao ozbiljan strateški partner, nije imala dobar koncept."Ako Nizozemci promijene koncept ponude vjerojatno će se ponovo razmatrati moguće partnerstvo sa ovom kompanijom", naveo je Zloković i napomenuo da je brodogradilište iz Bijele u proteklih pet godina bilo najveći izvoznik proizvodnih usluga u Crnoj Gori.

"U tom razdoblju izvezli smo u Njemačku 19 milijuna eura proizvodnih uluga, zatim 14,2 milijuna eura na Cipar, 13,9 milijuna eura u Italiju, 8,7 milijuna eura u Singapur, 6,9 milijuna eura u Grčku, više od  pet milijuna eura u Dansku i Monako, kao i više od tri milijuna eura u Švicarsku, Hrvatsku te Veliku Britaniju", pohvalio se Zloković.Izvršni direktor brodogradilišta Petar Tušup istaknuo je  kako ohrabruje činjenica da proizvodna realizacija nakon šest mjeseci ove godine 2,5 milijuna eura veća nego u istom razdoblju lani. Na remontu je od početka u Bijeloj bilo 55 brodova, trenutno se poslovi obavljaju na šest, od kojih su po dva iz Njemačke i Cipra te po jedan iz Monaka i Rusije."Naši radnici obavljaju veliki remont na dva broda MSC kompanije.

Već smo ove godine odradili tri njihova broda, a najave za dalnje remonte njihovih brodova imamo i za kolovoz i rujan. Inače, za remont u tom razdoblju imamo velik  broj upita i iz drugih kompanija. Ovi podaci daju povoda za realni optimizam", kazao je Tušup.Istakao je kako su ispoštovali sve preporuke Vlade koje su se odnosile na radno-pravni status članova Uprave brodogradilišta i mjere štednje, a što je dalo rezultate uz povećanu zaposlenost. Tako u Jadranskom brodogradilištu Bijela radi 509 radnika. Prosječna plaća u lipnju iznosila je 635 eura, dok je petomjesečni prosjek plaća 609 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close