Jack Welch optužio Bijelu kuću da su lažirali podatke o zaposlenosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2012. u 10:16
Epa

Sugerirao da je Bijela kuća u političke svrhe manipulirala podacima o zaposlenosti u SAD-u u rujnu.

Jack Welch, legendarni bivši predsjednik General Electrica, izazvao je bijes u Washingtonu u petak, sugerirajući da je Bijela kuća u političke svrhe manipulirala podacima o zaposlenosti u SAD-u u rujnu.

Dužnosnici Bijele kuće odbacili su kao 'apsurdnu' Welchovu poruku preko Tweetera, koju je dobilo njegovih 1,3 milijuna 'sljedbenika', a kojom sugerira da je vlada predsjednika Baracka Obame lažirala podatke kako bi pokušala popraviti loš dojam koji je u srijedu navečer ostavio Obama u debati s Mittom Romneyem, njegovim republikanskim izazivačem za Bijelu kuću.

Ministarstvo rada objavilo je u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD-u u rujnu pala s 8,1 na 7,8 posto, najnižu razinu u gotovo četiri godine. S obzirom da se rast američkog gospodarstva usporava, nitko nije očekivao tako oštar pad nezaposlenosti.
"Nevjerojatne brojke o zaposlenosti; ovi Chicago dečki će učiniti sve; ne može raspravljati pa mijenja brojke", napisao je Welch u poruci na Twitteru. Obama je ranije bio senator iz države Illinoisa, kojoj je Chicago glavni grad.

Kasnije je na televizijskoj postaji MSBNC Welch kazao da nikoga ne optužuje ni za što, no da stoji iza poruke koju je poslao. „Nemam dokaza da se tim brojkama manipuliralo, samo sam postavio pitanje. Ne čini li vam se sumnjivo da smo u rujnu imali najveći rast zaposlenosti od 1983. godine? Ove brojke prkose logici, jednostavno nisu u skladu s gospodarskom aktivnošću. Sami izvucite zaključke“, kazao je Welch, kojega mnogi smatraju jednim od najboljih menadžera u povijesti.
Dužnosnici u Washingtonu brzo su odbacili tezu da je izvješće Ministarstva rada namješteno.

"To je apsurdan komentar. Nitko ozbiljan ne vjeruje da Ministarstvo rada manipulira statističkim podacima. Izvješće o zaposlenosti i sve svoje druge statistike pripremaju profesionalci, karijerni zaposlenici. Oni koriste isti proces svaki mjesec. Oni koriste isti proces i za vrijeme demokratske i za vrijeme republikanske vlade", rekao je Alan Krueger, predsjednik Vijeća gospodarskih savjetnika Bijele kuće.

Dužnosnici Ministarstva rada također su reagirali na Welchovu poruku, braneći svoje metode i izračune, ističući da taj posao rade karijerni državni službenici, a ne politički imenovane osobe. "Mi radimo mjesečna izvješća od 1940. i od tada se metode nisu značajnije promijenile. Manipuliranje brojevima? Ne znam kako bi to bilo moguće", rekla je Karen Kosanovich, ekonomistica iz Ministarstva rada.

Ova poruka preko Twittera nije prva kojom je Welch kritizirao Obamu, jer redovito govori u prilog Romneya. Tijekom predsjedničke debate u Denveru, u srijedu navečer, Welch je poslao poruku: "Kako netko može glasovati za Obamu nakon ove predstave u kojoj je pokazao svoju nesposobnost?".

Komentari (1)
Pogledajte sve

A ne nisu manipulirali, pa neprestano mijenjaju metodologiju izračuna i što sve ulazi a što ne, samo kako bi službeni podaci izgledali što ljepše.

New Report

Close