Jača pritisak EU na Grčku

Autor: Marta Duić , 26. siječanj 2016. u 22:00
Suspenzija Schengena bit će moguća i do dvije godine/REUTERS

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u EU do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci, dok napori Europe da kontrolira migrantsku krizu imaju malo učinka.

Ministri unutarnjih poslova okupili su se prekjučer na neformalnom sastanku u Amsterdamu, pod predsjedanjem nizozemskog ministra za migracije Klaasa Dijkhoffa, koji je izjavio da su se ministri složili oko zahtjeva Europskoj komisiji da pripremi podlogu za korištenje članka 26 Zakonika o schengenskim granicama. Taj članak predviđa mogućnost uvođenja kontrole na unutarnjim granicama i do dvije godine u slučaju da postoje ozbiljnije manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoje trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena. Ministri unutarnjih poslova članica EU-a također su "Komisiji dali jasan signal da ispita može li europska agencija za granice Frontex pomoći u osiguranju granice između Makedonije i Grčke" rekao je  Dijkhoff. U Europskoj uniji rast pritisak na Grčku da počne učinkovito nadzirati svoju granicu s Turskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close