Jabuke zasad ipak nisu posvadile Beograd i Moskvu

Autor: Tomislav Oharek , 26. ožujak 2015. u 11:34
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Iz srpske vlade poručuju kako je riječ o nesporazumu iako ne isključuju mogućnost zlouporaba pri izvozu voća u Rusiju.

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić poručio je kako nema opasnosti od zabrane izvoza u Rusiju.

Prema njegovim rečima, problem navodnog reizvoza jabuka na rusko tržište je riješen i više se neće ponavljati, jer je uspostavljena bolja komunikacija s partnerima u Rusiji. Naime, Ruska agencija za kontrolu hrane sumnja da Srbija reizvozi poljske jabuke, zbog čega se razmatra mjera potpune zabrane uvoza voća iz Srbije. Rusija je blokirala sav uvoz voća iz EU kao odgovor sankcijama Zapada zbog ukrajinske krize, a Srbija je od tada, prema podacima prema ruske federalne carinske službe povećala izvoz jabuka u tu zemlju za 48%, odnosno 118.000 tona, a vrijednost je porasla za 82%, na 98 milijuna dolara.

 

118tisuća

tona jabuka Srbija izveze u Rusiju, što je vrijedno 98 mil. dolara

Ljajić je za beogradski B92 rekao da nije bilo nikakvih pretnji s ruske strane te kako je riječ o redovnoj proceduri. "Ministrica poljoprivrede i ja sastali smo se s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Čepurinom i razjasnili smo situaciju. Mogu reći da sporazum sa Rusijom ni na koji način nije ugrožen", tvrdi Ljajić. Kaže da su predali svu dokumentaciju sa podacima o svim proizvodima koji Srbija izvozi na rusko tržište, u zemlje EU i treće zemlje. Kako je objasnio, taj je dokument još u siječnju proslijeđen Rusiji, ali nije stigao na pravu adresu, što bi mogao biti jedan od razloga nesporazuma. Drugi mogući razlog, kaže, je da postoji sumnja da je jedan srpski izvoznik u Rusiju koji odavno izvozi jabuke na to tržište, izvezao jabuke za koje oni smatraju da nisu proizvedene u Srbiji, gdje ne postoji ta sorta.

Kazao je to nije velika količina, ali su ruski carinici posumnjali u reizvoz. "Ipak, ne mislimo da je to stvarni razlog za kampanju koja se ovih dana vodi", rekao je ministar. Ljajić je, međutim, napomenuo da se ne može isključiti mogućnost pokušaja zlouporabe i podsjetio da su u ožujku srpski carinici spriječili ilegalan izvoz 60 tona poljoprivrednih proizvoda. Druga vrsta zloupotreba je falsificiranje srpskih certifikata, kazao je ministar, koji tvrdi da je sada poduzeto sve kako bi se to ubuduće onemogućilo i da će ruska strana unaprijed dobivati certifikate.

Komentirajte prvi

New Report

Close