Izvoz pritisnuo cijene nafte razini od 49 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. svibanj 2016. u 16:50
Foto: Thinkstock

Uteg je danas bio i jači dolar slijedom pojačanih očekivanja o skorom povećanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u, te očekivano povećanje kanadske proizvodnje nakon prekida povezanih s požarima.

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima nadomak razini od 49 dolara nakon što je Irak usvojio ambiciozniji plan o izvozu uoči tromjesečnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a).

U elektronskoj je trgovini na londonskom tržištu cijena barela pala 35 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,97 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,13 dolara. Tržišta u SAD-u i Velikoj Britaniji danas su zatvorena zbog praznika.

Pozornost privlači ovotjedni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču, iako većina analitičara ne očekuje promjene u proizvodnji. U međuvremenu se Irak pridružio skupini članica koje su prije sastanka najavile povećanje izvozne kvote te će u lipnju partnerima isporučiti dodatnih pet milijuna barela nafte.

"Ne očekujemo da će biti postignut dogovor (na razini OPEC-a) o konkretnoj razini proizvodnje", ističu u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka. "Irak planira raspravljati o zamrzavanju razine proizvodnje ali Iran i Saudijska Arabija vjerojatno neće biti spremni na takav korak", dodaju.

Uteg je danas bio i jači dolar slijedom pojačanih očekivanja o skorom povećanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u, te očekivano povećanje kanadske proizvodnje nakon prekida povezanih s požarima. Tako proizvođač Suncor Energy planira u ovom tjednu povećati proizvodnju na poljima u Alberti, najžešće pogođenoj požarima.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 44,76 dolara, što znači da je bila 67 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close