Izvoz mlijeka iz BiH u EU zaustavljen zbog pritužbe Hrvatske?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2015. u 08:42
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

‘Jedna od zemalja-članica EU uložila je žalbu na odluku da se BiH stavi na popis država iz kojih je dopušten izvoz mlijeka u zemlje EU’, kazao je Šarović.

Izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine na tržište Europske unije, koji je trebao započeti od 26. kolovoza, privremeno je zaustavljen zbog pritužbi jedne države članice Unije, a bosankskohercegovački dužnosnici zaduženi za ta pitanja u srijedu tvrde kako je riječ o Hrvatskoj.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji trenutačno bravi na konferenciji u Beču, potvrdio je za medije u BiH kako su i dalje zatvorena vrata tržišta EU za uvoz termički obrađenog mlijeka iz BiH.

"Jedna od zemalja-članica EU uložila je žalbu na odluku da se BiH stavi na popis država iz kojih je dopušten izvoz mlijeka u zemlje EU", kazao je Šarović, pojašnjavajući kako je službena obavijest o tome tijekom dana stigla u ured za veterinarstvo BiH u Sarajevu.

Ravnatelj toga ureda Ljubomir Kalaba kazao je pak za portal banjolučkih "Nezavisnih novina" kako je izvoz mlijeka iz BiH zaustavljen na zahtjev Hrvatske.

Utemeljenost uložene žalbe Europska komisija razmatrat će 16. rujna i donijeti konačnu odluku.

Šarović je izjavio kako je uvjeren da će žalba biti odbijena jer po njegovim riječima "sve ukazuje na to da su činjenice na strani BiH".

Hrvatska je do 2013. godine predstavljala glavno tržište za izvoz pasteriziranog mlijeka iz BiH, no zbog neispunjavanja proizvodnih i higijenskih standarda koji vrijede u članicama EU bosanskohercegovački mljekari su od tada bili prisiljeni prekinuti taj izvoz.

Nakon dvogodišnjih pregovora i prilagodbi koje je provjeravao Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) četiri mljekare iz BiH ove godine dobile su "zeleno svjetlo" za nastavak izvoza u Uniju.

Riječ je mljekarama "Megle" iz Bihaća, "Milkos" iz Sarajeva, Mljekari Livno te mljekari iz Kozarske Dubice.

Iz tih su mljekara najavili kako im je primarni cilj ponovo se vratiti na hrvatsko tržište gdje su ranije plasirali na desetke milijuna litara prerađenog mlijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close