Izvoz mesa oživio aerodrome

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2015. u 21:59
Meso u Tursku odlazi iz Sarajeva i Banja Luke

BiH do svibnja u Tursku izvezla 300 posto više mesa.

Bescarinski izvoz mesa u Tursku oživio je aerodrome u BiH, a podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren izvoz vrijedan 14 milijuna KM (oko 56 mil. kuna), dok je za cijelu 2014. godinu iznosio 20 milijuna KM.

Turske vlasti su nakon lanjskih poplava u BiH kao humanitarnu pomoć odobrile bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz naglo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine porast je iznosio 300 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Oslobođenje. Zasad je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole od Savjeta ministara BiH i potrebnu tehničku opremu, a dnevno s mesom za Tursku često idu i po dva zrakoplova.

 "Za naše poduzeće prijevoz mesa je nova djelatnost, s novom vrstom robe. Mjesečni promet nije isti od mjeseca do mjeseca, ali u prosjeku iznosi 3500 tona", kažu iz Aerodroma Banja Luka. Aerodromi u Mostaru i Tuzli čekaju od Savjeta ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa. BiH će, vjerovatno, kako je najavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close