Izvoz drva iz CG 39 puta manji

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2018. u 22:00
Zbog nepovoljnih financijskih rezultata država je odlučila ukinuti koncesije na šume/FOTOLIA

Lani je izvezeno trupaca u vrijednosti 113.762 eura, što je neusporedivo s 2016. godinom kada je izvoz vrijedio 4,4 milijuna eura.

Prošle godine iz Crne Gore izvezeno je trupaca u vrijednosti 113.762 eura, što je za čak 39 puta manje nego u 2016. godini kada je izvez te drvne sirovine vrijedio 4,44 milijuna eura, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Jasno je da su državni organi u potpunosti zaustavili katastrofalni trend izvoza drvne sirovine koji je karakterističan samo za kolonije, navodi Portal Analitika. 

Nenaplativi dugovi
Prema podacima portala, prošle godine zabilježen je rast izvoza proizvoda od drveta i drvnih prerađevina. Tako je izvoz obrađenog drveta 2017. godine bio vrijedan 21,59 milijuna eura, što je za 3,58 milijuna eura više nego godinu ranije. Usto, izvoz peleta prošle godine vrijedio je 4,95 milijuna eura, što je više za 2,67 milijuna nego 2016. godine. Naplaćeni prihodi od korištenja šuma u 2017. godini iznosili su 6,76 milijuna eura, što je za 830.000 eura više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Dobre prošlogodišnje rezultate kvari dug šumskih koncesionara koji je na kraju prošle godine iznosio 5,1 milijun eura, od čega je nenaplativo 3,1 milijun eura.  Zbog nepovoljnih financijskih rezultata, država je odlučila ukinuti koncesije na šume i uvesti tržište drvnih asortimana.  Država je 2016. godine od koncesija na šume prihodovala samo 4,7 milijuna eura, lani 6,76 miliona eura, a unatoč velikoj sječi nije došlo do razvoja tvrti koji se bave preradom drva. 

Sve je išlo u Albaniju
Naprotiv, u posljednjih nekoliko godina, ako se ne računa prošla, došlo je do velikog izvoza sirovine u Albaniju što je proglašeno pravom katastrofom pa se nametnula potreba za reorganizacijom koncepta korištenja šuma. Prošlogodišnji trendovi kada je riječ o zaustavljanju izvoza trupaca i ogrjevnog drva ohrabruju da će država konačno početi odgovorno valorizirati šumsko bogatstvo Crne Gore, navodi portal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close