Izvoz Bosne i Hercegovine u Rusiju porastao 30%

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2015. u 21:59
U Rusiju iz BiH ide najviše krušaka i jabuka

U prvih pet mjeseci 2015. najviše je rastao izvoz voća i povrća, što je povezano sa sankcijama između Rusije i EU.

BiH je i u ovoj godini nastavila pozitivan trend rasta izvoza u Rusiju, koji je u prvih pet mjeseci povećan za 30 posto, pri čemu je najveći skok zabilježen kod voća i povrća, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Tako je izvoz iz BiH u Rusiju u prvih pet mjeseci ove godine iznosio 34,3 milijuna maraka (oko 137 mil. kuna), a u istom razdoblju prošle godine 26,3 milijuna KM. U strukturi izvoza u Rusiju i dalje su vodeći medicinski i farmaceutski proizvodi čija je izvozna vrijednost bila nešto veća od 19 milijuna maraka, a slijedi voće i povrće izvezeno u vrijednosti većoj od 10 milijuna maraka. Riječ je najviše o kruškama i jabukama. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine u Rusiju izvezeno jabuka vrijednih 6,067.638 KM, a krušaka u vrijednosti od 4,087.029 KM.

Jasno je da su sankcije, odnosno zabrane uvoza određenih proizvoda, koje su jedna drugoj uvele Europska unija i Ruska Federacija, značajno promijenile stanje na tržištu i utjecale na mogućnost trgovanja BiH s Rusijom, što se najbolje vidi kada je riječ o voću i povrću.Tako Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, za Nezavisne novine kaže da voćari u RS-u ove godine očekuju solidan urod voća i dobru kakvoću, tako da će imati što ponuditi ruskom tržištu.

Prema njegovim riječima, najveći dio ovogodišnjeg uroda bit će plasiran upravo na rusko tržište. Na trećem mjestu ukupnog izvoza u Rusiju nalaze se cestovna vozila, kojih je izvezno u vrijednosti od 1,3 milijuna maraka, slijedi obuća sa 1,1 milijun maraka, te anorganski kemijski proizvodi vrijedni nešto više od milijuna maraka. Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS – SWOT, smatra da je trend rasta izvoza BiH u Rusiju pozitivna stvar, ali da je ukupno gledajući ipak riječ o malom izvozu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close