Izvoz 10.000 Fiatovih vozila u Rusiju Srbiji donosi 40 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2014. u 09:26
U kragujevačkom FAS-u srpska država ima manjinski udjel/Igor Kralj/PIXSELL

Ne zna se koliko će automobila FAS isporučiti Rusima, ranije se spominjao jednokratni izvoz 10 tisuća vozila, ali sada se već govori o čak 100 tisuća.

Suprotno očekivanjima, predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je da proizvođač automobila Fiat automobili Srbija (FAS) iz Kragujevca, bez carine može izvesti u Rusiju određeni broj Fiata 500L koji se proizvode u toj tvornici.

Naime, još za vrijeme bivše srpske vlade koju je vodio Ivica Dačić Rusija je obećala Srbiji bescarinski uvoz 10.000 automobila iz Kragujevca, ali uz uvjet da Srbija uveze jednak broj Lada, tako da dogovor nije realiziran. Do preokreta u stajalištu Rusije prema bescarinskom uvozu automobila iz Srbije došlo je za vrijeme nedavnog posjeta Putina Beogradu, kada je potpisano više međudržavnih sporazuma. Srbija, kako je poznato, smije određeni broj proizvoda u Rusiju izvoziti bez plaćanja carine, ali ne i automobile. Međutim, kako je 16. listopada objavio Tanjug predsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić rekao je da je Putin u Beogradu prihvatio njegovu molbu i da će Srbija izvesti određenu kvotu Fiata u Rusiju.

 

25posto

povećan je izvoz automobila iz FAS-a u prvom polugodištu 2014.

Ostalo je ipak nejasno koliko će točno srpskih Fiata završiti na ruskom tržištu. Prvotno je bilo riječi samo o jednokratnom izvozu 10 tisuća automobila, ali su se ubrzo po srpskim medijima pojavile i mnogo veće brojke. Tako je predsjednik Privredne komore Srbije Milivoje Miletić izjavio da će kvota izvoza Fiata u Rusiju biti predmet pregovora koji predstoje, ali da on očekuje da to bude između 50 i 100 tisuća vozila.Naravno, bilo kakav bescarinski izvoz u Rusiju za FAS, čiji su godišnji kapaciteti od 100 do 120 tisuća vozila i najveći je srpski izvoznik, bio bi ravan premiji. A dobro bi prošla i srpska država. List Politika donosi izračun koliko bi država zaradila na temelju izvoza kontingenta od 10.000 Fiatovih automobila u Rusiju.

Tako izračun Ivana Nikolića, suradnika Ekonomskog instituta, pokazuje da će Srbiji od toga posla ostati "čistih" oko 40 milijuna eura. On je krenuo od pretpostavke da je tzv. prosječna jedinična vrijednost izvoza Fiata 500L 2013. godine iznosila 11.667 eura. To znači, navodi Politika, da ukupan izvoz kontingenta od 10.000 automobila doseže vrijednost od 116,670.000 eura. "Međutim, na jedan euro izvoza automobila dolazi i 0,6 eura uvoznih komponenti", pojašnjava Nikolić. A to znači da će neto učinak izvoza u Rusiju biti oko 40 milijuna eura.

Kragujevački FAS, u kojem manjinski udjel ima srpska država, bilježi dobre rezultate u prvoj polovini ove godine. Proizvodnja automobila povećana je 20 posto, prodaja 23 posto, a izvoz 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tvornici u Kragujevcu na oko 350.000 četvornih metara, u uvjetima pune proizvodnje, svakih dvije minute s proizvodne trake silazi novi automobil. Cijela Grupa Fiat ima 159 tvornica diljem svijeta, također ima pogone i u Rusiji, dok je tvornica u Srbiji novijeg datuma i drže je jednom od najboljih u cijeloj grupi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

svaki dan se u srbiji otvara jedna nova tvornica a u hrvatskoj zatvara.za 15 godina ćemo ići trbuhom za kruhom u srbiji ko nekad u njemačku.

zadnje uništavanje,imunološki zavod i petrokemija.

New Report

Close